Angelika
-4 °C
3 °C

Hét halott az újabb gázai támadásban

2003.06.12. 17:21
Heten vesztették életüket, és legalább huszonöten megsebesültek, amikor izraeli helikopterek újból a Gázára támadtak. Huszonnégy órán belül ez volt a harmadik izraeli támadás a város ellen, válaszul a tegnapi tizenhat halálos áldozatot követelő jeruzsálemi öngyilkos merényletre. Powell amerikai külügyminiszter közben a Hamász elleni harcra szólította fel a nemzetközi közösség országait.
A legutóbbi izraeli rakétatámadás hét áldozata között van Hamász egyik tagja, és annak családja. Dzsihad Szorur, felesége és kisfia akkor vesztette életét, amikor egy rakéta csapódott autójukba. Négy járókelőt a környéken felrobbanó többi rakéta ölt meg. Huszonnégy órán belül ez volt a harmadik izraeli rakétatámadás Gáza ellen.

A Hamász vállalta

Csütörtök reggel Ariel Saron a kormányülésen bejelentette, hogy folytatják a harcot a tűzszünetet elutasító Hamász és a többi szélsőséges palesztin terrorszervezet ellen. Az ülést a szerdai tizenhat halálos áldozatot követelő jeruzsálemi buszrobbantás után tartották. A jeruzsálemi Jaffa úton elkövetett merényletért a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin el Kasszam vállalta a felelősséget.

Rantiszi túlélte

Még Kedden izraeli helikopterek rakétákat lőttek ki Abdel Aziz Rantiszi, a Hamász egyik vezérének terepjárójára, de a férfinek sikerült túlélnie a támadást. A férfi kórházba szállítása után bosszúra szólította fel a palesztin fegyvereseket. Az izraeli támadást az amerikaiak is elítélték. Izrael azzal indokolta a támadást, hogy Rantiszi rész vett a négy izraeli halálos áldozatot követelő vasárnapi merénylet kitervelésében. Valamivel később a palesztinok hat házi készítésű rakétát lőttek izraeli területre bosszúból. Ezt megtorlandó az izraeli hadsereg tankokkal és helikopterekkel támadta Gázát: három palesztint megöltek, harminckettőt megsebesítettek.

Szerdai hadműveletek

A jeruzsálemi merénylet után egy órával az izraeliek újból Gázát lőtték, és megöltek hét palesztint, köztük Tito Masszudot, az Ezzedin el Kasszám egyik vezetőjét. Szerda éjjel az izraeli helikopterek újból tüzet nyitottak gázai célpontokra és két palesztint megöltek. Izrael azt állítja, hogy a szerdai akciók előre eltervezett műveletek voltak, nem bosszú a jeruzsálemi merényletért.

A vadászat folytatódik

Csütörtökön Saron "nyafka gyerekeknek" nevezte a palesztin vezetőket, Mahmud Abbász palesztin miniszterelnököt pedig egy "tyúknak, amelyiknek nem nőtt ki a tolla". Ugyanakkor. Saron bejelentette, hogy nem hagynak fel a fegyveres palesztin csoportok vezetőinek vadászatával, mert ez eddig sem volt feltétele az úgynevezett "útiterv" rendezési tervnek. Silvan Salom izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy Izrael nem folytat kettős politikát, azaz a terrortámadások nem férnek össze a tárgyalásokkal.

Powell és Bush a Hamász ellen

Abbász - aki korábban a tűzszünet betartására szólította fel a Hamászt, és a többi radikális szervezetet - és Jasszer Arafat elítélte a szerdai jeruzsálemi támadást. Abbász hozzátette, hogy a béke létrejöttéhez mindkét félnek hozzá kel járulnia. Arafat pedig a terrortámadások és merényletek végrehajtásának azonnali felfüggesztését követelte. Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan vegye fel a harcot a szerdai jeruzsálemi merényletet vállaló Hamász és a többi radikális palesztin szervezet ellen. George W. Bush amerikai elnök bejelentette: nem hagyják, hogy a terrorszervezetek megakadályozzák a múlt héten Jordániában nagy reményekkel elindított béketárgyalások sikerességét. Bush hozzátette: tisztában van azzal, mely erők kívánják megakadályozni az "útiterv" végrehajtását.

Útiterv

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország is támogatja az 'útiterv' néven ismert béketerv végrehajtását, amely 2005-re a független palesztin állam megteremtését célozza meg. Ehhez a palesztinoknak be kell szüntetniük a terrortámadásokat, az izraelieknek pedig fel kell számolniuk a ciszjordániai és a Gázai övezetben engedély nélkül épített telepeket.

A héten az egyiptomi kormány közvetítőként próbált fellépni a Palesztin Hatóság és a palesztin terrorszervezetek között. Izraeli állítások szerint a jordániai csúcs óta tíz potenciális palesztin öngyilkos merénylőt vettek őrizetbe, jelentette a CNN.