Szilárda
0 °C
6 °C

Tűzszünet és csapatkivonás a Közel-Keleten

2003.06.29. 21:04
Vasárnap este a Fatah palesztin szervezet is bejelentette, hogy felhagy izraeli célpontok elleni támadásokkal. Ezzel egy időben az izraeli hadsereg megkezdte a gázai kivonulást. Izrael tartózkodóan fogadta a tűzszünetről szóló beszámolókat, mivel a Hamász és a Dzsihád katonai ereje megmarad.
Megkezdte a kivonulást az izraeli hadsereg a palesztin önrendelkezésű Gázai övezetből vasárnap este. A kivonás kezdetéről szemtanúk számoltak be a Reuters hírügynökségnek. Ezzel egy időben a Fatah palesztin fegyveres szervezet bejelentette, hogy beszünteti az Izrael elleni támadásokat, csatlakozva a három hónapos tűzszünethez, amelyet két másik szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és az Iszlám Dzsihád már korábban bejelentett.

Izrael tartózkodóan fogadta

Izrael tartózkodóan fogadta a tűzszüneti bejelentésről szóló első híreket. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a fegyvernyugvás ellenére a Hamász és az Iszlám Dzsihád katonai ereje megmarad. A szóvivő idézte Szilvan Salom szavait, aki szerint a tűzszünet időzített bomba, mert megmarad a terror infrastruktúrája. A szóvivő leszögezte: a szélsőséges palesztin szervezetek arra használják fel a fegyvernyugvást, hogy újracsoportosítsák erőiket.

Az erezi biztonsági találkozón Izrael vállalta, hogy beszünteti behatolásait a palesztin területekre és felszámolja azokat a katonai ellenőrző pontokat, amelyek komolyan akadályozták a palesztinok normális életvitelét a Gázai övezetben. A palesztinoknak az izraeli fél által követelt biztonsági garanciáknak megfelelően le kell csapniuk a szélsőséges fegyveres csoportokra.

Részlegesen oldja

Izraeli források szerint a Gázai övezetben lévő zsidó települések környékén maradnak a katonák. Mohammed Dahlán belbiztonsági miniszter megígérte az illegálisan tartott fegyverek begyűjtését a palesztin fegyveres csoportoktól. Izrael részlegesen oldja a közlekedési korlátozásokat a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Egyelőre nem született megállapodás a ciszjordániai Betlehem térségét érintő biztonsági feladatok átadásáról.

Üdvözlik a bejelentést

Az Európai Unió vasárnap üdvözölte az izraeli hadsereg Gázai övezetből és Betlehemtől történő kivonásáról született megállapodást.

Condoleezza Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton este Jerikóban Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel kezdte térségbeli tárgyalásait. Az amerikai elnök nevében meghívta őt washingtoni látogatásra, amelyre napokon belül sor kerülhet. Abbász és miniszterei követelték a zsidó telepek építésének befagyasztását, valamint Izraelben raboskodó palesztinok, köztük a Fatah ciszjordániai vezetőjének, Marvan Bargutinak a szabadon bocsátását.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap átadta Condoleeza Rice-nak azokat a részletes terveket, amelyek a palesztinok biztonsági feladatait rögzítik az izraeli kivonulás után. Saron ismertette azokat az izraeli terveket is, amelyeknek célja a palesztinokkal szembeni korlátozások enyhítése. Ezek közé tartozik a palesztin foglyok szabadon engedése, valamint a Dahanija repülőtér újjáépítésének engedélyezése. Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó találkozott Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel is.