Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Totális háborúval fenyegetik a palesztinokat

2003.07.11. 14:43
Izrael reális eshetőségként mérlegeli, hogy totális háborút indít a palesztinok ellen Gázában, ha azok nem számolják fel a terrorista hálózatot, figyelmeztetett az izraeli vezérkari főnök. A Paris Match francia hetilapnak nyilatkozó Mosé Jaalon határidőt nem jelölt meg, de nem csinált titkot abból, hogy az izraeli hadvezetés tervei között egy nagyszabású gázai hadjárat elképzelése is szerepel.
A Paris Matchnak nyilatkozó Mosé Jaalon vezérkari főnök kijelentette: "A totális háború lehetséges opció. Ha a palesztin vezetők nem szánják el magukat a terrorista infrastruktúra lebontására, Gázában is megtörténhet az, amit (2002 március végén) Júdeában és Szamáriában a "Rempart" fedőnevű hadműveletben végrehajtottunk" A katonai vezető az izraeli hadsereg tavalyi ciszjordániai megtorló hadjáratát említve példaként azt is közölte, hogy országa fegyveres erői "még nyílt háború esetén sem fogják teljes katonai kapacitásukat bevetni". Emlékeztetett arra, hogy 2002 tavaszán Dzsenínben sem tüzérségi egységek, sem repülőgépek nem vettek részt a tisztogató akciókban.

Megbénult a Hamász?

A Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet tűzszüneti hajlandósága Jaalon értelmezése szerint annak tulajdonítható, hogy az izraeli hadsereg tavaly olyan súlyos csapást mért a mozgalomra, hogy annak nem maradt más választása, mint elfogadni az időleges békét. Mint kifejtette: a Hamász vezetői számára kifejezetten kapóra jön a tűzszünet, lélegzetvételnyi időhöz jutnak, amit soraik újrarendezésére akarnak kihasználni.

Arafat nem lesz mártír

A francia lap munkatársa arról érdeklődött az izraeli katonai vezetőnél, nem volt-e a múltban kísérlet Jasszer Arafat palesztin vezető fizikai megsemmisítésére. Kitérő válaszában a vezérkari főnök annyit mondott: "Arafat terrorista, aki megérdemelné a halált vagy száműzetést. Az azonban biztos, hogy nem fogunk mártírt csinálni belőle."

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft