Jácint
16 °C
31 °C

Újabb áldozatok Gázában

2008.03.02. 09:51
A Gázai övezetbeli erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel Izraelt és a palesztinokat vasárnapra virradóra az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Közben egy hajnali légitámadásnak újabb három palesztin áldozata volt.

A testület nyilatkozata, amelyet Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke olvasott fel a sajtónak, leszögezte: a Biztonsági Tanács tagjait mélységes aggodalommal tölti el a civil életek kioltása Izrael déli részén és a Gázai övezetben, egyúttal elítéli az erőszak eszkalációját. Ezek az események még inkább hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden érintett fel azonnal hagyjon fel valamennyi erőszakos cselekménnyel".

A nyilatkozat szerint megengedhetetlen, hogy ezek a cselekmények kisiklassák az Izrael és a Palesztin Hatóság között megindult politikai folyamatot, amelynek célja Izrael és a palesztin állam békés egymás mellett élésének megteremtése. Az ülés során, melynek sürgős összehívását Mahmúd Abbász palesztin elnök kérte, Líbia az arab országok nevében határozati javaslatot terjesztett elő, amely elítélné az izraeli támadást. A javaslat a BT hétfői ülésén kerül ismét napirendre.

Túlzott és aránytalan mértékű erőszak

A vitában Rijád Manszúr palesztin ENSZ-képviselő követelte, hogy a BT ítélje el a palesztin civilek meggyilkolását. Daniel Karmon izraeli nagykövet ezzel szemben azt vetette a palesztin diplomata szemére, hogy felszólalásában egyszer sem említette meg az Izrael elleni rakétatámadásokért felelős Hamászt. A nyilatkozat enyhített némileg a tanácskozáson felszólaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szavain.

A világszervezet első embere elismerte Izrael jogát az önvédelemre, de úgy vélte, hogy a zsidó állam "túlzott és aránytalan mértékben" alkalmazott erőszakot. Az ENSZ-főtitkár elítélte a palesztin rakétatámadásokat is, majd az erőszak beszüntetésére hívta fel a válságban szemben álló feleket, Izraelt egyben felszólította a nemzetközi jog betartására.

Mahmúd Abbász szombat este a palesztin-izraeli béketárgyalások felfüggesztése mellett döntött a 61 halálos áldozattal járó Gázai izraeli katonai behatolás miatt. Abbász e döntés szellemében lemondta az Ehud Olmert izraeli kormányfővel tervezett jövő heti találkozóját, és a palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség megbeszéléseit is.

Izrael a Hamászt okolja

A Hamász fizeti meg a Gázai övezetbeli helyzet romlása következményeinek az árát - jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. Barak egyúttal közölte, hogy folytatják a katonai akciókat a radikális iszlamista szervezet létesítményei, fegyverraktárai és infrastruktúrái ellen. A miniszter szerint Izraelnek fel kell készülnie a konfliktus eszkalációjára, mert elképzelhető, hogy egy nagy horderejű szárazföldi hadművelet megindítása az övezetben. Utalt arra, hogy ennek időpontját illetően többféle változatot fontolóra vett az izraeli hadvezetés, de részletekbe nem bocsátkozott.

Barak az interjúban pontosította a jelenlegi offenzíva négy célkitűzését: véget vetni az izraeli városok elleni rakétatámadásoknak, a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetnek, a terület Hamász-kormányzásának, valamint végrehajtani a Gázai övezet végleges elválasztását Izraeltől a 2005-ös izraeli egyoldalú kivonulást követően.

Barak nyilatkozatát megelőzően légicsapást mért az izraeli hadsereg vasárnapra virradóra Iszmáil Haníjének, a Gázai övezetet irányító - nemzetközileg el nem ismert - Hamász-kormány fejének a hivatalára. Szemtanúk arról számoltak be, hogy az izraeli légierő levegő-föld rakétái romba döntötték az üresen álló hivatalt és megrongáltak több környező épületet is. Kórházi források szerint a támadásokban hárman életüket vesztették.