Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zéró tolerancia az ellenszegülő zsidóknak

2005.08.19. 01:15
Az izraeli biztonsági erők befejezték a legnagyobb település, Neve Dekalim kiürítését.
Az izraeli biztonsági erők csütörtök estére befejezték a Gázai övezetben található legnagyobb és az egyik leginkább ellenálló zsidó kolónia, Neve Dekalim kiürítését - közölték izraeli tisztségviselők.

Az összevont katonai és rendőri erők közölték, hogy már minden telepest és az övezeten kívülről érkezett összes támogatójukat elszállították.

A településen mintegy 500 család élt. Támogatásukra körülbelül 2000 zsidó szélsőséges szivárgott be oda.

Az összetűzésekben újabb adatok szerint 45 személy sebesült meg: 27 rendőr, 10 katona és 8 polgári személy. Dan Harel, Izrael déli térségének katonai parancsnoka közölte, hogy tíz rendőr akkor sérült meg, amikor a Kfar Darom-i zsinagóga kiürítésekor a tiltakozók savval töltött zacskókkal dobálták meg a zsinagógába behatoló rendőröket.

Zéró tolerancia

Menahem Mazuz izraeli főügyész és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtök este megállapodott abban, hogy a biztonsági erők ezentúl a "zéró tolerancia" elvét alkalmazzák a kényszerkilakoltatásnak ellenszegülő zsidó telepesekkel és támogatóikkal szemben - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A katonákból és rendőrökből álló, összevont biztonsági erők - megelégelve a szóbeli meggyőzés sikertelenségét - délután behatoltak a Neve Dekalím-i és a Kfar-Daromi zsinagógába. A két épületben több száz - javarészt fiatal - ellenszegülő feküdt a földön, lábukat és kezüket szorosan összefonva, hogy minél jobban megnehezítsék a kitelepítők dolgát.

Sav, géppisztoly, barikád

A karhatalom Kfar-Daromban vízágyúval próbálta lekergetni a zsinagóga tetejéről a tiltakozók egy odagyűlt csoportját. A telep kiürítése ellen tiltakozók tojásokkal, tejeszacskókkal, villanykörtékkel hajigálták meg a kiürítési parancs végrehajtására érkezett katonákat. Hírek szerint az elhajított tasakok között voltak olyanok is, amelyek savat tartalmaztak, számos rendőr megsebesült.

A támadók közül mintegy száz zsidó telepest állítottak elő az izraeli rendőrök.

Kfar Jámban egy elkeseredett tiltakozó felmászott egy háztetőre, s M-16-os géppisztollyal hadonászva azzal fenyegetőzött, tüzet nyit, ha bárki meg meri közelíteni. Csak a rendőrök hosszas rábeszélésére enyhült meg.

A Gus Katif telepfüzérhez tartozó Sirat Hajamban a telepesek és a kívülről jött tiltakozók barikádot emeltek a telep bejáratánál, majd amikor megkezdődött a "roham", felgyújtották az éghető anyagokból összetákolt torlaszt. A hadsereg alakulatainak előbb el kellett oltaniuk a tüzet, s csak utána léphettek akcióba.

Már csak 20 százalék maradt

Izraeli hivatalos forrásból közölték, eddig a gázai övezeti zsidók 80 százaléka távozott lakóhelyéről önként vagy kényszer hatására.

A Gázai övezet elhagyására kényszerített telepeseket Izraelben helyezik el, e művelet kisebb fennakadásokkal, de egészében véve jól halad - jelentette Harsányi György, az MTI tudósítója. Mint írta, a telepesek hosszú távú elhelyezése és ellátása hatalmas feladatot ró az ezzel megbízott hadseregre, de az elhelyezésben jelentős szerepet vállalnak helyi önkormányzatok is.

A kitelepítésnek mindvégig ellenálló telepeseket, akik leendő elszállásolásukról sem voltak hajlandók tárgyalni, átmenetileg a Negev-sivatag "fővárosa", Beér-Seva közelében, mobil házakból álló táborban helyezi el a hadsereg.