Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Folytatódik az offenzíva Gáza városban

2009.01.13. 07:18
Az izraeli hadsereg tovább nyomul előre és "szorosabbra vonja a hurkot". Ban ki Mun ENSZ-főtitkár nem tárgyal a Hamász vezetőivel.

Az izraeli hadsereg keddre virradóra is folytatta az előrenyomulást Gáza városban. Szemtanúk szerint keleten és délen három városnegyedben vannak összecsapások, a katonák a tüzérség és a légierő támogatásával harcolnak a Hamász fegyveresei ellen.

Szemtanúk szerint a szóban forgó városrészekben számos épület lángokban áll, és ég egy fatelep is. Sűrű füst borította el a környéket, a városból robbanások hallatszanak.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője megerősítette, hogy az éjszaka folyamán is folytatódtak a harcok Gáza város több negyedében, de részleteket nem közölt. Ejal Eizenberg dandártábornok ehhez annyit tett hozzá újságíróknak nyilatkozva, hogy az izraeli hadsereg nem áll, nyomul előre, és szorosabbra vonja a hurkot a város körül.

Katonai források közölték, hogy hétfő este három izraeli katona sebesült meg "baráti tűzben" a Gázai övezetben. A palesztin egészségügyi minisztérium egyik illetékese elmondta, hogy a mentőszolgálat több tucat hívást kapott, de a harcok miatt az orvosok nem tudtak a helyszínre menni.

Közben erőszakcselekményekről éreztek hírek Ciszjordániából is, ahol ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli katonai gépkocsira, és megsebesítettek négy katonát.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden kezdődő közel-keleti útja során nem kíván találkozni a Hamász iszlamista palesztin szervezet vezetőivel. Ezt maga az ENSZ-főtitkár közölte elutazása előtt tartott New York-i sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy kizárólag a palesztinok nemzetközileg elismert vezetőjével, Mahmúd Abbász elnökkel fog tárgyalni.

Ban Ki Mun leszögezte, hogy a Hamásznak azonnal véget kell vetnie az izraeli területek lövetésének. "A Hamász vezetőinek a palesztin nép jövőjére kell gondolniuk" - tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár egyhetes közel-keleti körútja során nyomást akar gyakorolni az izraeli és a térségbeli vezetőkre, hogy véget érjen a gázai háború. Körútját Kairóban kezdi, ahol az egyiptomi vezetőkön kívül találkozik Amr Muszával, az Arab Liga főtitkárával. Ezután Jordániába látogat, majd csütörtökön Jeruzsálemben, illetve Rámalláhban tárgyal. Ban Ki Mun rövid látogatást tesz Törökországban és Libanonban, illetve felkeresi Szíriát és Kuvaitot is.