Szárazföldi és légicsapás a Gázai övezet ellen

2004.09.07. 06:19
Az izraeli haderő összehangolt szárazföldi és légicsapást mért kedd hajnalban a Gázai övezet keleti részére, ahol izraeli állítás szerint olyan Hamász-aktivisták gyakorlatoztak, akik izraeli célpontok ellen indítanak gyilkos merényleteket. A támadásban legkevesebb tizennégyen életüket vesztették. A sebesültek száma több mint negyvenöt.
Halálos áldozatok mindegyike a Hamász tagja volt, a sebesültek között vannak civilek is - közölték szemtanúk és helyi kórházi források.

Öt robbanás

Korábbi hírügynökségi jelentések szerint izraeli páncélosok a Gázai övezet határának közelében lévő Nahal Oz településről kezdtek tüzelni a zóna keleti részére, ahol egy futballpályán a Hamász-aktivisták kiképzésen vettek részt.

Összesen öt robbanást hallottak a helybeliek, akik a csapásmérés után közvetlenül nem voltak biztosak abban, hogy a levegőből vagy a szárazföldről indítottak-e rakétatámadást Gázára. Mindenestre izraeli katonai helikopterek is feltűntek az égbolton, és a lövedékek becsapódása után továbbköröztek a terület fölött.

Válasz a kettős merényletre

A támadás után feldühödött palesztinok gyűltek össze a sebesülteket ellátó korházak előtt, és bosszút követeltek. Musir al-Maszri, a Hamász szóvivője szerint "ez a véres bűncselekmény újabb agresszióhullám népünk ellen, a háború folytatódik".

Maszri szerint a megtámadott területen nem fegyveres kiképzés folyt, hanem ott palesztin fiatalok egy nyári táborának résztvevői tartózkodtak.

A zsidó állam az egy héttel ezelőtt az izraeli Beér-Sevában elkövetett kettős öngyilkos merénylet után, amely 16 ártatlan személy életét oltotta ki, kilátásba helyezte, hogy megtorolja az akciót. A kamikaze-támadásokat a Hamász vállalta magára.  • Tippek
  • Csok