Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szárazföldi és légicsapás a Gázai övezet ellen

2004.09.07. 06:19
Az izraeli haderő összehangolt szárazföldi és légicsapást mért kedd hajnalban a Gázai övezet keleti részére, ahol izraeli állítás szerint olyan Hamász-aktivisták gyakorlatoztak, akik izraeli célpontok ellen indítanak gyilkos merényleteket. A támadásban legkevesebb tizennégyen életüket vesztették. A sebesültek száma több mint negyvenöt.
Halálos áldozatok mindegyike a Hamász tagja volt, a sebesültek között vannak civilek is - közölték szemtanúk és helyi kórházi források.

Öt robbanás

Korábbi hírügynökségi jelentések szerint izraeli páncélosok a Gázai övezet határának közelében lévő Nahal Oz településről kezdtek tüzelni a zóna keleti részére, ahol egy futballpályán a Hamász-aktivisták kiképzésen vettek részt.

Összesen öt robbanást hallottak a helybeliek, akik a csapásmérés után közvetlenül nem voltak biztosak abban, hogy a levegőből vagy a szárazföldről indítottak-e rakétatámadást Gázára. Mindenestre izraeli katonai helikopterek is feltűntek az égbolton, és a lövedékek becsapódása után továbbköröztek a terület fölött.

Válasz a kettős merényletre

A támadás után feldühödött palesztinok gyűltek össze a sebesülteket ellátó korházak előtt, és bosszút követeltek. Musir al-Maszri, a Hamász szóvivője szerint "ez a véres bűncselekmény újabb agresszióhullám népünk ellen, a háború folytatódik".

Maszri szerint a megtámadott területen nem fegyveres kiképzés folyt, hanem ott palesztin fiatalok egy nyári táborának résztvevői tartózkodtak.

A zsidó állam az egy héttel ezelőtt az izraeli Beér-Sevában elkövetett kettős öngyilkos merénylet után, amely 16 ártatlan személy életét oltotta ki, kilátásba helyezte, hogy megtorolja az akciót. A kamikaze-támadásokat a Hamász vállalta magára.