Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Lerombolt zsinagógák a gázai övezetben

2005.09.12. 15:37
Hétfőn befejeződött a gázai kivonulás, az övezet izraeli parancsnoka hétfőn kora reggel hajtott át az Izraelbe vezető átkelőn. A palesztin rendfenntartó erők hétfőre virradó éjszaka hatoltak be több, korábban zsidók lakta telepre, míg délelőtt diadalittas palesztinok keltek át az egyiptomi határon. Necarimban palesztin fiatalok az izraeli katonák kivonulása után lerombolták a zsidó telep zsinagógáját.

Elhagyta a gázai övezetet az utolsó izraeli katonai katona hétfő hajnalban, és ezzel befejeződött a 38 éves izraeli katonai kormányzásnak véget vető kivonulás. A legnagyobb palesztin radikális mozgalom, a Hamász ugyanakkor bejelentette, hogy az összes palesztin terület felszabadulásáig folytatja harcát.

Aviv Kohavi dandártábornok, a gázai övezet izraeli parancsnoka az utolsó izraeli katonaként terepjárójával közép-európai idő szerint hétfő kora reggel, 5 óra 50-kor hajtott át az átkelőn. Ezután földgyaluk betontömböket és homokkupacokat toltak a Gus Katif kiürített teleptömbből Izraelbe vezető főútvonalra, lezárva az átkelőt.

Palesztin öröm

Klikk a képre!
Kivonulás
Klikk a képre!

A palesztin erők első csoportja már hajnalban behatolt a gázai övezetben lévő egyik kiürített zsidó teleptömbbe, és kitűzték a palesztin zászlót Neve Dekalímban, Gus Katif teleptömb egykori "fővárosában".

Taufík Abu Husza, a palesztin belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a palesztin rendfenntartó erők hétfőre virradó éjszaka behatoltak Necer Hazani, Ganei-Tal, Katif, Morag és Neve Dekalím telepekre. Palesztin erők vonultak be Elei Sinai és Dugit telepekre is a 38 éven át megszállva tartott terület északi részében.

A biztonsági erők bevonulása előtt palesztinok ezrei gyűltek össze a kiürített telepek bejáratánál, hazafias énekeket énekelve, Jasszer Arafat néhai palesztin vezető képmásával, elesett palesztin harcosok fotóival kezükben nyomultak be Hán-Júnisz, Deir-el-Balah és Rafah városokba.

Hétfő délelőtt diadalittas palesztinok keltek át az egyiptomi határon, másztak fel és ugrottak át vagy ereszkedtek le kötélen a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő Rafah települést kettéválasztó falakon, miután akadálytalanul behatoltak a Philadephia folyosóra, ahonnan kora reggel vonult ki az izraeli hadsereg, közölték a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán álló szemtanúk.

Az egyiptomi rendőrség nem avatkozott be, amint egyiptomiak és palesztinok százai segítettek a falakon átmászó embereknek, hogy azután spontán örömünnepet üljenek. Előzőleg palesztinok tucatjai, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyveresei özönlötték el a Philadephia (arab nevén Szaláheddín) folyosót, amelyet korábban biztonsági övezetként hasított ki az izraeli hadsereg 14 kilométer hosszan az egyiptomi határ mentén, és ahova egy izraeli-egyiptomi megállapodás értelmében Kairó már szombaton megkezdte határőreinek telepítését.

Zsinagógákat rombolnak

Klikk a képre!
Lerombolt zsinagóga
Klikk a képre!

Necarimban palesztin fiatalok az izraeli katonák kivonulása után betörték a kiürített zsidó telep zsinagógájának ablakait, megpróbálták felgyújtani az épületet, illetve kalapácsokkal estek a falaknak, közölték szemtanúk. Az épületet végül buldózerekkel rombolták le.

A palesztin rendőrök megpróbálták megakadályozni a rombolást, de kevesen voltak az összegyűlt tömeg megfékezéséhez. Ariel Sharon, Izrael miniszterelnöke korábban támogatta a zsinagógák lebontását is, azonban jobboldali rabbik nyomására végül nem távolították el az épületeket, emlékeztet a Telegraph.co.uk a mostani rombolás apropóján. Saeb Erekat, a palesztin tárgyalófél vezetője szerint Izrael szándékosan akarta ráerőltetni a palesztinokra a "zsidó vallási objektumok megőrzésének kényelmetlen felelősségét".

A tervek szerint a palesztin erők hétezer tagját vonultatják fel az izraeli hadsereg által lerombolt telepeken, ahonnan korábban több mint nyolcezer zsidó telepest költöztettek ki.

A Hamász nem hagyja abba

"A Gázai övezet felszabadulása nem jelenti a teljes felszabadulásunkhoz vezető út végét. Nem fogunk megpihenni addig, amíg nem szabadítunk fel minden palesztin területet" - jelentette ki újságíróknak Iszmáil Hanije, a Hamász egyik vezetője. "Folytatni fogjuk a fegyveres ellenállást és népünk védelmének biztosítását" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "az út hosszú és nehéz lesz".

Izrael keményen meg fog torolni minden, a Gázai övezet felől induló támadást, figyelmeztetett hétfőn Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, miközben a rend és a törvényesség helyreállítására szólította fel a palesztin vezetést. A miniszter leszögezte, Izrael nem tűri el a terror semmiféle megnyilvánulását az általa megtett nagyon jelentős lépés után, és tudni fogja, hogyan válaszoljon határozottan és erőteljesen a terrorizmusra.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn "örömnapnak" nevezte a palesztinok számára a gázai kivonulást, de figyelmeztetett, nehogy a terület "nagy börtönné" váljék. A Palesztin Hatóság elnöke ugyanakkor egy hétfői lapinterjúban kijelentette, hogy néhány hónapon belül, de a január 25- választásokig mindenképpen helyreállhat a törvényesség és a rend a Gázai övezetben.

Abbász megjegyezte, hogy a palesztin rendőri erők meggyengültek az intifáda (népfelkelés) alatt, és pillanatnyilag nem rendelkeznek olyan erőforrásokkal, amelyekre szükség volna a Hamász és az Iszlám Dzsihád militáns csoportok féken tartásához. "Az újjászervezést csak öt éve kezdtük" - mondta a Corriere della Sera című olasz újságnak Abbász, aki kizárta a Hamász lefegyverzését, mert véleménye szerint egy ilyen "felesleges" kísérlet polgárháborúba sodorná a palesztin népet.

Egy izraeli katonai szóvivő szerint 1967 óta 179 izraeli katona halt meg a gázai telepek védelmében, míg az intifáda következtében a palesztin veszteség ennek többszöröse.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft