Auguszta
-4 °C
2 °C

Újabb izraeli légitámadás a Gázai övezetben

2005.09.26. 06:43
A fegyverszüneti ígéret ellenére palesztin szélsőségesek újra aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét. Izrael ismét légitámadással válaszolt. Az incidens miatt elmarad a palesztin elnök és az izraeli kormányfő jövő vasárnapra tervezett találkozója is.
Újabb légitámadást hajtott végre Izrael hétfő hajnalban a Gázai övezetben Beit Hanun térségében.Szemtanúk szerint a támadás következtében egy palesztin asszony megsebesült.

A támadást megerősítette az izraeli hadsereg képviselője, hangoztatva, hogy az egy olyan körzet ellen irányult, amelyet palesztin szélsőségesek használnak az Izrael elleni rakétatámadásokhoz.

Az izraeli támadást megelőzően palesztin szélsőségesek ismét aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét.

Az akció nem okozott károkat és személyi sérülés sem történt, arra azonban röviddel azután került sor, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet vasárnap este bejelentette: beszünteti az Izrael elleni támadásokat és tartani kívánja magát a korábban létrejött fegyverszünethez.

Épp ellenkezően foglalt állást viszont a másik legbefolyásosabb szélsőséges palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád. A szervezet ugyanis bejelentette, hogy a Hamásszal ellentétben egyértelműen felmondja a több mint fél évvel ezelőtt létrejött tűzszünetet, amit egyebek között azzal indokolt, hogy az izraeli biztonsági erők a hét végén egy úgynevezett célzott merénylet során megölték a szervezet egyik vezetőjét. Közölte azt is, hogy megtorló akciókat kíván végrehajtani Izrael ellen, mivel az "megnyitotta a pokol kapuját."

A palesztin belharcokra utal, hogy vasárnap este lövöldözés tört ki Gáza városában, a palesztin belügyminisztérium szóvivője házának közvetlen közelében. A szóvivő nem sebesült meg. Az előzményekhez tartozik, hogy a minisztérium képviselőjének a napokban egy nyilatkozata miatt épp a Hamásszal gyűlt meg a baja.

A Haaretz című izraeli lap vasárnap este megerősítette, hogy a palesztin fél lemondta Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő jövő vasárnapra tervezett találkozóját.