Márk
13 °C
28 °C

Erős robbanás Gázában

2004.10.12. 21:40
Erős robbanás történt Gáza városban kedden késő este a palesztin biztonsági erők főhadiszállásánál Músza Arafat biztonsági vezető távozásakor, aki azonban nem sérült meg, közölték biztonsági források és szemtanúk.
Szemtanúk elmondása szerint gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe az épületegyüttes nyugati részénél. A robbanást Músza Arafat és testőrei is épségben vészelték át, egy járókelő azonban megsebesült, az autó, amelyben a pokolgép felrobbant, teljesen szétroncsolódott.

A Músza Arafatot szállító gépkocsioszlop a detonációt követően nagy sebességgel elhajtott a helyszínről, biztonsági tisztek pedig géppisztollyal a levegőbe lövöldöztek. A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett. Az izraeli hadsereg közölte, hogy nincs köze a robbantáshoz.

A 2000 szeptemberében, a palesztin felkelés (intifáda) kirobbantását követő izraeli-palesztin erőszakhullámban az izraeli fegyveres erők palesztin szélsőségesek tucatjaival végeztek, palesztin biztonsági tisztségviselőket azonban nem szemeltek ki célpontul.

Músza Arafat Jasszer Arafat palesztin elnök rokona. Jasszer Arafat idén nyáron a gázai övezeti palesztin biztonsági erők általános parancsnokává kívánta kinevezni, ezt azonban a - Músza Arafatot korrupciós ügyekben érintett és kegyetlen személynek tartó - helyi palesztin lakosság körében kirobbant zavargások, tüntetések megakadályozták. Jasszer Arafat ezt követően visszahelyezte tisztségébe azt a biztonsági vezetőt, akit rokonával váltott volna le, Músza Arafatot azonban vezető beosztásban tartotta a gázai övezeti palesztin biztonsági szerveknél.