Gusztáv
-4 °C
1 °C

Senki földje készül a Gázai övezetnél

2005.12.24. 12:42
A biztonsági övezet azokra az egykori zsidó telepekre terjed ki, amelyeket a hadsereg lerombolt a Gázai övezet augusztus-szeptemberi kiürítésekor.
Biztonsági övezetet létesít Izrael a Gázai övezet északi részén, hogy elejét vegye az onnan kiinduló, izraeli célpontok ellen irányuló palesztin rakétatámadásoknak - jelentette szombaton az izraeli rádió.

Senki földje

A híradás szerint Ariel Saron miniszterelnök jóváhagyta a hadsereg tervét egy ilyen "senki földje" létrehozásáról. Amint az időjárási viszonyok kedvezőre fordulnak, a hadsereg hozzálát a terv megvalósításához - tette hozzá a rádió.

A biztonsági övezetbe palesztinok nem tehetik be lábukat, s ha mégis belépnek, azt saját kockázatukra teszik. Az izraeli hadseregnek megvannak a légi, földi és tengeri eszközei a biztonsági övezet hatékony ellenőrzésére, és bárhol csapást tud mérni, ahol akar - figyelmeztetett a rádió.

A biztonsági övezet azokra az egykori zsidó telepekre terjed ki, amelyeket a hadsereg lerombolt a Gázai övezet augusztus-szeptemberi kiürítésekor.

Megtorlás a rakétatámadások miatt

Az övezet létrehozását Zeev Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes javasolta a palesztin rakétatámadások folytatódása esetére. A miniszterhelyettes az izraeli hadsereg rádiójában pénteken azt mondta, hogy az övezetben lakó palesztinok 12 órát kapnak lakóhelyük elhagyására - ha a felszólításnak nem tesznek eleget, az izraeli tüzérség lőni fogja a telepeket.

Izrael a hét közepén megtorlást helyezett kilátásba a palesztinok ellen, ha nem szüntetik be a rakétatámadásokat az izraeli területek ellen. Ehud Olmert pénzügyminiszter, a kormány alelnöke azt mondta, hogy a válasz súlyos lesz, és nem zárnak ki semmilyen akciót, beleértve a földi hadműveletet is.

Csütörtökön öt izraeli katona sebesült meg a dél-izraeli Askelón város térségében palesztin rakétáktól. Egy másik Kasszám rakéta a város ipari negyede közelében robbant fel, egy stratégiai jelentőségűnek tekintett transzformátorállomást védő kerítés mellett.