Jolán
2 °C
4 °C

Kidolgozták a gázai kivonulás vészforgatókönyveit

2005.08.07. 12:41
Rendbontásoktól, sőt, erőszakos cselekmények kirobbanásától tartanak az izraeli hatóságok a Gázai övezetből való, augusztus közepére tervezett kivonulás során, amely 38 éves megszállásnak vet véget és 8000 telepes evakuálását vonja maga után.

A kockázatok minimálisra csökkentése érdekében a hadsereg és a rendőrség 55 ezer embert vezényel a helyszínre, hogy segítse és biztosítsa a kiürítést és reagáljon palesztin támadások esetén.


Képek a kivonulás előkészületeiről

Az izraeli hatóságok több katasztrófa-forgatókönyvvel is számolnak.

Ultrancionalisták rohama

Több ezer ultranacionalistának, akik a kivonulást árulásnak és istentelen cselekednek tekintik, sikerül behatolnia a Gázai övezetbeli településekre, hogy mindenáron ellenálljanak a kitelepítésnek. Kihasználják a telepesek által a Gázai övezet határára szervezett békés tömegtüntetéseket, amely ellen a rendfenntartó erőket is mozgósították.

A kivezényelt katonai és rendőri egységek nagy létszámát figyelembe véve, a hatóságok úgy vélik, hogy ez a kordon hatékony és kizárják annak lehetőségét, hogy a telepesek számottevő erősítést kapnának.

Összecsapások a telepesekkel

Ezzel kapcsolatban a hadsereg és a rendőrség parancsot kapott arra, hogy, kihasználva számbeli fölényüket, kerüljék az erőszakot. Egész egységek gyakorolták általános próbák keretében ezt a helyzetet. A hatóságok becslései szerint a telepesek több mint fele önszántából elhagyja a kolóniákat még a kiürítési akció augusztus 17-i kezdete előtt.

Nem számítanak fegyveres ellenállásra, de nem zárják ki, hogy elszigetelt egyének tüzet nyitnak. Ebben az esetben különleges egységek feladata a reagálás.

Szélsőjobboldaliak merényletei

Szélsőjobboldaliak merényleteket követnek el palesztinok, izraeli arabok, vagy akár Ariel Saron izraeli kormányfő vagy más magas rangú vezetők ellen. Ezt a fenyegetést annál is inkább komolyan veszik, mert augusztus 4-én egy szélsőjobboldali férfi, aki dezertált a hadseregből, lelőtt négy izraeli arabot egy autóbuszon, mielőtt a többi utas meglincselte. A hatóságok különösen tartanak attól, hogy merényleteket akarnak elkövetni a jeruzsálemi Mecsetek Terén robbanóanyaggal megrakott könnyű sportrepülőgépekkel, vagy aknavetőkkel, amelyeket nehezebb megakadályozni.

Egy ilyen támadás óriási dühhullámot váltana ki a palesztinokból és az egész muzulmán világból, amely miatt le kellene állítani az egész kivonulást. Az 1980-as évek elején már felszámoltak egy illegális hálózatot, amely merényletet készített el a Mecsetek Tere ellen, hogy megtorpedózzák az Egyiptommal kötött béke-megállapodást és megakadályozzák a Sinai-félsziget zsidó településeinek felszámolását. Ami a kormányfőt illeti, drákói biztonsági rendszabályokat léptettek életbe Saron védelmére emlékezve arra, hogy 1995. november 4-én egy szélsőjobboldali merénylő lelőtte a palesztinokkal Oslóban megállapodást kötő Jichak Rabin munkapárti miniszterelnököt.

Palesztin támadások

Ezek megakadályozására Izrael egyszerre próbál élni a fenyegetés és a tárgyalás eszközeivel. Az izraeli kormány igen szigorú figyelmeztetéseket intézett a palesztinokhoz, mely szerint Izrael széles körű offenzívát indít a Gázai övezetben, amennyiben a kivonulást a palesztin fegyveres erők tüzében kellene végrehajtani.

Saron "újfajta katonai válaszokkal" fenyegetőzött a kivonulás idejére és utána, ha folytatódnak a palesztin terrorista merényletek. Közben Izrael és a Palesztin Hatóság megállapodott arról, hogy a palesztin biztonsági erők több ezer embert vezényelnek a kolóniák körzetébe, hogy megakadályozzák a kiürítést megzavaró támadásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?