Emőke
-4 °C
9 °C

Túszejtés és robbantás a Gázai övezetben

2006.01.01. 18:31
Palesztin aktivisták egy olasz békemozgalmár elrablásával, egy gázai ENSZ-klub felrobbantásával és Izrael elleni rakétatámadásokkal kezdték az évet, véget vetve a tavaly január óta lényegében folyamatos fegyvernyugvásnak.
A rebellis palesztin fegyveresek súlyosan megalázták ezzel Mahmúd Abbász palesztin elnököt, aki kétségbeesett felhívást tett közzé, így próbálván véget vetni az ellenőrzése alá tartozó területeken eluralkodott zűrzavarnak.

A főbb palesztin fegyveres csoportok márciusban állapodtak meg Abbásszal arról, hogy betartják a - ténylegesen már január 21-én életbe lépett - tűzszünetet. A fegyvernyugvás szombaton éjfélkor járt le. A palesztin elnök a fegyverszünet meghosszabbításában reménykedett, ám Izrael a gázai övezettel határos lakott területei elleni rakétatámadások sorozata után biztonsági övezetet hozott létre az Egyiptommal határos földközi-tenger parti palesztin terület északi részén, ahová senki sem teheti be a lábát.

Palesztin fegyveres csoportok erre reagálva közölték: innen kezdve nem tekintik magukra nézve kötelezőnek a "tahdiát", azaz a fegyvernyugvást. "Most, hogy a nyugalom időszaka véget ért, megerősítjük, hogy az ellenség megfizet azokért a bűnökért, amiket népünk ellen követett el" - fogadkozott az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok, a Hamász iszlámista mozgalom fegyveres szárnya. "Harcosaink megnyitják a pokol kapuit a cionisták előtt" - hangoztatta a maga részéről egy másik radikális palesztin szervezet, a Népi Ellenállás Bizottsága.

Az Iszlám Dzsihád és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai minderre rálicitálva azt közölték: "Nem fogunk karba tett kézzel ülni, és a cionisták nem élvezhetik tovább a biztonságot, ha folytatják támadásaikat népünk ellen". Az al-Aksza Brigádok fenyegetése különösen zavarba ejtő Abbász számára, mivel jelzi a palesztin elnök pártját, a Fatahot megosztó ellentétet.

"A Palesztin Hatóság azon a véleményen van, hogy a közbiztonság hiánya és a törvénysértések veszélyeztetik nemzeti törekvéseinket. Rontják a hitelünket a nemzetközi porondon, s csak Izrael malmára hajtják a vizet, mert ürügyet biztosítanak a zsidó állam számára ahhoz, hogy megakadályozza a békét, és hogy ne vonuljon ki (a megszállt területekről)" - panaszolta a palesztin elnök egy tévévitában. A gázai övezetben valóban elszaporodtak az emberrablások azóta, hogy Izrael szeptemberben kivonult onnan.

Vasárnap egy olasz békeaktivistát ejtettek túszul palesztin fegyveresek Hán Júnisz kellős közepén. A férfi még aznap kiszabadult. Előzőleg egy emberbaráti szervezet brit alkalmazottját rabolták el szüleivel együtt Rafahban, ők pénteken nyerték vissza szabadságukat kétnapos fogság után.

Álarcos palesztin fegyveresek vasárnap hajnalban elfoglaltak egy ENSZ-klubot Gázában, és felrobbantották a létesítmény bárját. Ez volt egyébként az egyetlen olyan hely Gázában, ahol alkoholt is felszolgálnak a vendégeknek.

Közben a jeruzsálemi minisztertanács elnökségének egyik magas rangú tisztviselője elárulta, hogy a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat, a hadsereg és az izraeli külügyminisztérium szakértői hétfőn összeülnek, hogy megvitassák, milyen forgatókönyvek lépjenek életbe abban az esetben, ha a Hamász részleges vagy abszolút győzelmet arat a január 25-én esedékes palesztin parlamenti választásokon.

A névtelenül nyilatkozó bennfentes magyarázatul hozzátette, Izraelnek meg kell védenie magát, s föl kell készülnie a Palesztin Hatóság esetleges összeomlására, "miután a palesztin területeken uralkodó fejetlenség miatt tartani lehet attól, hogy kiújulnak a merényletek, s attól is, hogy a térségben megnő Irán, Szíria és az al-Kaida befolyása.