Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Palesztin házakat gyújtogattak a gázai telepesek

2005.08.18. 06:24
A telepesek palesztinok házait gyújtogatták, a palesztin szélsőségesek rakétákat lőttek ki a telepesekre a gázai kivonulás harmadik éjszakáján. Az izraeli hadsereg több ezer katonával fogott neki a legradikálisabb telepesek kitelepítéséhez.

Felgyújtották egy palesztin család házát és négy másik házat is megtámadtak a kitelepítésre ítélt zsidó telepesek Gázában. A támadók a legradikálisabb telepeseknek otthont adó Kfar Daromból érkeztek.

A kitelepítéseket végző izraeli hadsereg katonái gyorsan eloltották a lángoló házat, a támadásban így is megsérült egy hároméves palesztin kisgyermek, akit kővel találtak fejbe a telepesek.

Pár órával az incidens után az izraeli hadsereg több ezer katonája vonult be az övezetbe, hogy azonnal nekikezdjen Kfar Darom kiürítéséhez. Előzetesen Kfar Darom radikális lakóinak eltávolítása ígérkezett a legnehezebb feladatnak, a városban kétezren barikádozták el magukat.

A telepesek szögesdrótokkal és beton útakadályokkal próbálják útját állni a katonáknak. A hadsereg járműoszlopának megérkezésekor felgyújtottak egy, a telep bejáratát elálló traktort. A lángoló gépet a hadsereg alakulatai eloltották és elvontatták.

Csütörtök hajnalban palesztin részről is támadás érte a telepeseket. Miután szerdán egy ciszjordániai zsidó telepes három palesztin munkással végzett, a támadás miatt bosszút esküdő Iszlám Dzsihád rakétákat lőtt ki Gadid gázai zsidó telepre. A támadás nem okozott személyi sérülést, és mivel egy amúgy is lerombolásra ítélt telepről van szó, anyagi károkat sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?