Berobbantották az egyiptomi határfalat a palesztin milicisták

2006.06.29. 17:55
Tovább durvult a Gilad Salit izraeli tizedes elrablása miatt kirobbant konfliktus csütörtökön. Maszkos milicisták lukat robbantottak a Gázát Egyiptomtól elválasztó határfalon, majd sikeresen Egyiptomba szöktek. A katonát fogva tartó Népi Ellenállási Bizottságok nevű szervezet felszólította Izraelt, hogy ne húzza tovább az időt. Amir Perec izraeli védelmi miniszter közben jóváhagyta a tizedes kiszabadítására indított hadművelet második szakaszát.

Maszkos palesztin milicisták egy 4 méter széles lukat robbantottak a Gázai övezetet és Egyiptomot elválasztó határfalon csütörtökön délután. A palesztin biztonsági szolgálatok jelentése szerint a falat robbantó fegyveresek a Hamasz milicistái voltak, akik a lukon keresztül sikeresen átjutottak Egyiptomba. A fal robbantásakor két palesztin rendőr megsérült, jelentette a Haaretz. A palesztin hatóságok megerősített őrséget rendeltek a határhoz, az egyiptomi határőrség buldózerekkel töltést épít, így próbálják megakadályozni, hogy a palesztinok átmenjenek Egyiptomba.


Nézze meg képeinket!

Izrael közben jóváhagyta a Gázai övezet ellen indított hadművelet második szakaszát, melynek célja a vasárnap túszul ejtett izraeli tizedes kiszabadítása, írja az AP. Amir Perec izraeli védelmi miniszter külön egységeket bízott meg azzal, hogy mérjék fel, milyen mértékű a humanitárius válság a Gázai övezetben.

Diplomáciai holtpont

Perec elmondta, hogy bár a helyzet diplomáciailag holtpontra jutott, még mindig megvan az esély az áttörésre. Izrael nyomást akar gyakorolni a palesztin milicistákra, hogy a katonai akció beszüntetéséért cserébe engedjék szabadon Gilad Salit tizedest.

Az izraeli hadsereg légiereje csütörtökön délután Gáza városában kilőtte az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjének autóját, aki azonban kimenekült a járműből, így túlélte a támadást, jelentették palesztin források. Szemtanúk szerint a férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Gilad Salitot elrabló milicisták csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Abu Mujahid, a Hamaszhoz tartozó Népi Ellenállási Bizottságok szóvivője felszólította Izraelt, hogy ne vesztegessék tovább az idejüket, ha meg akarják oldani a tizedes elrablása miatt kialakult konfliktust.

"Az első lehetőség: az eltűnt katona valamilyen oknál fogva halott, a holtteste vagy egy hullaházban van, vagy nem" - fogalmazott. "A második lehetőség: a katona még életben van, de súlyos sérüléseket szenvedett. A kezelésére vagy van lehetőség, vagy nincs. A harmadik lehetőség, hogy jól van, de kiszabadulásáig még rengeteg idő telik el" - vázolta fel a lehetőségeket Mujahid. "Nincs értelme az időhúzásnak" - tette hozzá.

Barikádokon a palesztinok

A Gázai övezet északi részén több tucat milicista barikádokat emelt és felfegyverkezve várja az izraeli katonákat, akiket a rakétakilövések megakadályozására rendeltek a térségbe. Az al-Aksza Mártírjai Brigád bejelentette, hogy kémiai robbanófejjel felszerelt rakétát lőtt ki csütörtökön izraeli célpontra, az izraeli hadsereg azonban nem észlelte, és a kilövésre sem találtak bizonyítékot. A Gázai övezet déli részén közben folytatódott a katonai hadművelet.


Klikk a képre!

A Moszkvában ülésező hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország alkotta G8, valamint az Európai Unió, a Vatikán és Kína csütörtökön nyugalomra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat. A moszkvai sajtótájékoztatón Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter felszólította az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy felelősségteljesen járjanak el a térségbeli nyugalom helyreállítása érdekében.

Terrorizmussal vádolják

Az izraeli kormány visszautasította azokat a médiában megjelent feltételezéseket, miszerint azért tartóztatták le a Hamasz több miniszterét és parlamenti képviselőjét, hogy elcseréljék őket az elrabolt katonára. A hadsereg szóvivője kijelentette, hogy az őrizetbe vett hamaszosokat terrorizmus vádjával bíróság elé fogják állítani. Az izraeli hadsereg csütörtökön reggel a kormányzó Hamasz 8 miniszterét és további 20 parlamenti képviselőjét fogta el.

Csütörtök hajnalban izraeli katonák megtalálták a szintén vasárnap elrabolt 18 éves Élijáhu Aseri holttestét. A vizsgálatból kiderült, hogy a fiatalembert valószínűleg elrablása után nem sokkal lőtték fejbe, majd Ramallahban eltemették.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön