Szabolcs
20 °C
35 °C

Robbanás egy amerikai diplomáciai konvoj mellett

2003.10.15. 12:14
Amerikai diplomaták autói mellett robbant akna a Gázai övezetben. Az eddig ismeretlen eredetű támadásban hárman életüket vesztették. Az izraeli-palesztin konfliktus utóbbi három évében nem történt támadás amerikaiak ellen.
A Gázai övezet elhagyására szólította fel az Egyesült Államok szerdán az amerikai állampolgárokat, miután három amerikai életét vesztette egy diplomáciai konvoj ellen végrehajtott robbantásos merényletben. Az amerikai külügyminisztérium egyúttal az izraeli hatóságok segítségét kérte az amerikai állampolgárok távozásának elősegítése végett. A tel-avivi amerikai nagykövetség felhívásában a tárca azt is tanácsolta, hogy a másik nagy palesztin területen, Ciszjordániában tartózkodó amerikai állampolgárok is tegyenek meg minden lehetséges óvintézkedést esetleges újabb merényletek fenyegetése miatt - jelentette az AFP hírügynökség.

Szerda délután két ismert palesztin szélsőséges szervezet cáfolta, hogy közük lenne a robbantáshoz. Az Iszlám Dzsihád egyik vezető tagja a Reuters hírügynökségnek a Gázai övezet és Ciszjordánia izraeli megszállására utalva azt hangoztatta: szervezete elutasítja, hogy a megszálló erőkön kívül európai, amerikai, vagy bármilyen más nemzetiségű személyek ellen is támadásokat indítsanak. A Hamász mozgalom egyik politikai vezetője szintén cáfolta szervezete érintettségét, mondván: a Hamász kizárólag a palesztin nép ellenségét vagyis az izraeli megszálló erőket tekinti saját ellenségének.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter viszont a merényletet követően azzal vádolta a Palesztin Hatóságot, hogy terrorista szervezeteket védelmez és nem tesz semmit a terrorista hálózatok felszámolására. Tony Blair brit miniszterelnök - a témáról londoni sajtóértekezletén beszélve - arra szólította a nemzetközi közösséget, hogy a közel-keleti helyzet megítélésekor vegye figyelembe az öngyilkos merényletek ártatlan áldozatainak borzasztó szenvedéseit. Úgy vélte, a válságban az egyetlen tartós megoldás az lehet, ha a békefolyamatot sikerül újraindítani.

A robbantásban három amerikai állampolgár veszítette életét. Az eset körülbelül egy kilométerre történt a Gázai övezet határától. A híradások szerint John Wolf, az Egyesült Államok béketervének végrehajtását ellenőrző csoport feje és CIA-tisztviselők utaztak a három kocsiból álló konvojban. Ők nem sérültek meg, azonban három testőr meghalt a merényletben. A robbanás egy benzinkút közelében történt, az egyik járművet kettészakította, egy másik autót a tetejére fordított.

A hírügynökségek az esettel kapcsolatban megemlítik, hogy az izraeli-palesztin konfliktus utóbbi három évében nem ért támadás amerikaiakat a térségben. Ahmed Qureia palesztin miniszterelnök nyilatkozatban ítélte el a robbantást, és bejelentette, kivizsgáltatja a merénylet körülményeit.