Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Ez történt a Gázai övezet megtámadása óta

2009.01.06. 14:41

2009

január 9. péntek

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetről szóló határozatot fogadott el, 14 ország igennel szavazott, az Egyesült Államok tartózkodott. A Hamász és Izrael is folytatták a harcot. Az ENSZ újra elindította segélyszállítmányait a Gázai övezetbe.

A világ számos országában tüntettek az izraeli offenzíva ellen, Ciszjordániában a Hamász és a Fatah tüntetői összecsaptak. Barack Obama tanácsadói köréből kiszivárgott információk szerint a megválasztott elnök tárgyalna a Hamásszal.

január 8. csütörtök

Libanonból katyusákkal lőttek izraeli célpontokra, a támadást senki nem vállalta magára, feltehetően nem a Hezbollah volt. Kijutott a Gázai övezetből az egyik palesztin-magyar család. Az izraeli légierő csempészalagutakat bombázott.

Izraeli katonák rálőttek egy ENSZ-konvoj teherautójára, két ember meghalt, az ENSZ leállította a segélyezéseket a Gázai övezetben, mert veszélyben érzi segélymunkásait. A Hamász nemet mondott az egyiptomi tűzszüneti javaslatra, és megsértette a délutánonkénti háromórás tűzszünetet. Az ENSZ BT tanácskozása ismét eredménytelen volt.

január 7. szerda

Izrael délutánonként három órán keresztül szünetelteti a harcokat, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak a lakossághoz. Az ENSZ szerint nem voltak fegyveresek a szétlőtt iskolában. Az izraeli biztonsági kabinet a sűrűn lakott területek támadását tervezi. Meghaladta a hétszázat a palesztin áldozatok száma.

Megszólalt Hasszan Naszrallah Hezbollah-vezető, és megfenyegette Izraelt. Sarkozy szerint a felek rábólintottak Egyiptom tűzszüneti javaslatára. A Vatikán szerint a Gázai övezet koncentrációs táborra hasonlít.

január 6. kedd

Izrael megtámadta az ENSZ egy iskoláját Dzsabalíjában, a harckocsikból leadott lövések legkevesebb 40 embert öltek meg. Izrael azt mondta, a Hamász fegyveresei onnan tüzeltek rájuk.

Obama először szólalt meg a konfliktus kezdete óta, aggodalmát fejezte ki a civil áldozatok miatt. A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság, Egyiptom javaslatot fogalmazott meg a háború lezárására. Újra összeült az ENSZ BT.

január 5. hétfő

Folytatódtak a szárazföldi harcok, az izraeli hadsereg egyre mélyebbre nyomult a Gázai övezetben, több részre vágták a területet. A másfélmillió lakosú Gázai övezetben egyre súlyosabb a humanitárius válság. Este a harcok már Gázaváros külvárosaiban folytak. Ismét összeül a Biztonsági Tanács.

A harcok tizedik napjára legkevesebb 540 palesztin vesztette életét, közülük 200 civil, és 2000-nél is több a sebesültek száma, Izraelben három civil és egy katona vesztette életét a Hamász rakétatámadásaiban, többen megsérültek, egy katona pedig a vasárnapi harcokban halt meg. Két családot kiment Gázából Magyarország.

január 4. vasárnap

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet, és körülzárta Gázavárost, hogy megakadályozza a Hamász utánpótlásainak mozgását. Simon Peresz izraeli elnök visszautasította a tűzszünet lehetőségét, de hangsúlyozta, Izrael nem akarja átvenni a hatalmat a Gázai övezet fölött.

Az ENSZ BT a szárazföldi támadás hírére összeült, az USA vétója miatt nyilatkozatot nem tudtak elfogadni.

január 3. szombat

Este az izraeli hadsereg hosszas habozás után megindította a szárazföldi offenzívát a Gázai övezet ellen. Ehud Barak azt mondta, a támadás célja a Hamász állásainak megsemmisítése, a harc nem lesz könnyű és rövid, elképzelhető, hogy lesznek áldozatok. Izrael tartalékosokat hívott be.

A Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok közölte, Izrael nagy árat fog fizetni.

január 2. péntek

Egyiptom tapogatózni kezdett a Hamásznál, hogy mihamarabb tető alá hozhassa a tűzszünetet, az iszlamista szervezet közben öngyilkos merényletek elkövetésével fenyegetőzött.

A Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz közelében meghalt három palesztin gyerek.

január 1. csütörtök

Nő az áldozatok száma, a támadás kezdete óta 412 palesztin életét vesztette, 1850 megsebesült. Az ENSZ szerint a halálos áldozatok negyede civil. Az izraeli hadsereg az egyik légitámadásban megölte Nizar Rajant, a Hamász egyik magas rangú vezetőjét. A szervezet meghirdette a harag napját. A Hamász rakétatámadásaiban négy izraeli vesztette életét, közülük egy katona volt.

2008

december 31. szerda

Folytatódtak a harcok, Iszmail Hanije, a Hamász volt miniszterelnöke azt mondta, közel a győzelem. Az ENSZ BT rendkívüli ülése elnapolta az arab országok azonnali tűzszünetre tett javaslatát. Izrael mérsékeltebben támadta a Gázai övezetet, a Hamász két rakétája a korábbiaknál messzebb, 40 kilométerre csapódott be Izraelben.

december 30. kedd

Izrael újabb kormányépületeket támadott, a külügyminisztériumot lerombolta. Addig nem hajlandóak tűzszünetről tárgyalni a Hamásszal, amíg az iszlamista szervezet be nem fejezi a rakétatámadásokat izraeli célpontok ellen, felkészültek a hetekig tartó harcra.

december 29. hétfő

Az izraeli légierő a belügyminisztérium épületét támadta, közben a Gázai övezet határánál egyre több tank sorakozott. Az ENSZ BT felszólította Izraelt, hogy állítsa le a támadásokat. Izrael zárt katonai területté nyilvánította a Gázai övezetet. A Hamász folytatta a rakétatámadásokat, két izraeli civil és egy katona életét vesztette.

december 28. vasárnap

Izrael a gázai iszlám egyetemet bombázta, az intézmény a Hamász egyik fontos kulturális szimbóluma. Az izraeli gépek csempészalagutakat is támadtak a Gázai övezet és Egyiptom határánál.

december 27.

Izrael légitámadást indított a Gázai övezet ellen válaszul a Hamász izraeli célpontok ellen indított folyamatos rakétatámadásaira. 227 palesztin életét vesztette, több százan megsebesültek. Az izraeli hadsereg szerint száz rakétát lőtt ki, melyek 95 százaléka célba talált.

Netivotban találat ért egy lakóházat, egy izraeli civil életét vesztette, négy megsérült.

december 24. szerda

A Hamász milicistái egyre sűrűbben lőttek ki rakétákat a Gázai övezetből, egy nap alatt több mint száz rakéta zuhant izraeli célpontokra. Az izraeli kormány rendkívüli ülést tartott.

december 18. csütörtök

A Hamász hivatalosan is bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az egyiptomi közvetítéssel június 19-én létrejött és következő nap lejáró tűzszünetet. Izrael benne lett volna. Néhány nappal korábban Haled Mesal, a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője már jelezte, hogy a szervezet nem hosszabbítja meg az Izraellel hat hónapra kötött tűzszünetet.