Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gáztámadást terveztek a londoni metróban

2001.02.18. 15:47
Londoni lapértesülés szerint szaringázzal akartak terrorcselekményt elkövetni a londoni földalattin. A tokiói metrón 1995-ben történt gáztámadás mintájára szőtt merénylet tervét a Scotland Yard terroristaellenes egysége leplezte le egy londoni házkutatásnak köszönhetően.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint a különleges egység részletes terveket találtak arról, hogyan kell előállítani és bevetni a halálosan mérgező ideggázt. A lap rendőrségi forrásai nem fedték fel a terroristák kilétét, és azt sem, hogy London mely részén és mikor történt a rajtaütés. Hangot adtak ugyanakkor annak a feltevésüknek, hogy a terrorcsoport a londoni földalattin akarta bevetni a szaringázt, lemásolva a tokiói metrón 1995-ben elkövetett gáztámadást, amely 12 ember halálát és több mint ötezer sérülését okozta.

A konzervatív brit lap emlékeztet arra, hogy a hatóságok már régóta tudatában vannak annak, hogy London nemzetközi terroristák búvóhelye. A leleplezés igazolja a rendőrség azon félelmeit is, hogy a brit főváros ma már nemcsak búvóhelye, hanem egyik fő célpontja ezknek a csoportoknak.

A nyomozók szerint a gáztámadás terve kapcsolatban áll azzal a nagy fegyverarzenálnak a felfedésével, amelyre a német rendőrség bukkant decemberben egy frankfurti rajtaütés során. A német hatóságok négy külföldit letartóztattak, akikről tudni vélik, hogy kapcsolatban állnak Oszama bin-Laden szaúdi terroristával. A külföldiek lakásán gránátokat és fegyvereket találtak. Egy magas rangú rendőrtiszt a brit lapnak elmondta: A rendőrség már jó ideje tart attól, hogy terroristák nagyszabású akcióra készülnek Londonban. Karácsony előtt készenlétet rendeltünk el, mert bizonyítékok kerültek elő egy tervezett támadásról. Semmi nem történt, de ez nem jelenti azt, hogy biztonságban érezhetjük magunkat.

Szakértők szerint a terrorista csoportok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vegyi fegyverek iránt. A szaringáz huszonhatszor mérgezőbb a ciánnál, és különösen azért "kedvelt" fegyver, mert szagtalan. A gázt könnyű előállítani és ha csak kicsiny mennyiségben is bocsátják a levegőbe egy földalatti állomáson, több ezer ember halálát okozhatja.

Gyilkos ideggázok
A szarint a második világháborúban fejlesztették ki. A mérges gáz, melyet Tokió után Londonban is terrortámadásra használtak volna, bőrrel érintkezve, vagy belégzés után villámgyorsan öl. Halálos dózisa 100 miligramm per perc per köbméter, ami nagyjából azt jelenti, hogy egy-két nagyobb slukk az anyaggal telített levegőből halált okoz néhány perc alatt. Tüntei: hányás, orrfolyás, mellkas szorítás, szívműködészavar, izomgörcsök, ájulás, majd halál. Léteznek olyan ellenanyagok, melyekkel meg lehet menteni a mérgezetteket, de ezek a dózis nagyságától erősen függő megoldások, azaz, ha valaki erősen mérgezett, nem lehet segíteni rajta. Hasonlóan gyilkosak a szintén világháborús eredetű tabun, a soman és a később kifejlesztett VX nevű gázok. Ezek nagyjából tíz perc alatt végeznek az emberel, tüneteik és halálos dózisuk hasonló a szarinéhoz. Ellenszer létezik ugyan a mérgezésekre, de nagyobb dózis ellen hatástalan minden próbálkozás.