Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tűzparancsot kapott a Scotland Yard

2003.05.24. 09:55
A parlament épületegyüttese után London sok más közismert turistalátványosságát is betonbarikádokkal veszik körül az al-Kaida terrorhálózat esetleges nagyszabású támadásának kivédésére - írta a szombati The Times, amely szerint a Scotland Yard tűzparancsot adott terrorellenes erőinek az öngyilkos merényletek leghalványabb gyanúja esetére is.
A vezető brit napilap szerint az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) és a brit belső elhárítás (MI5) minapi londoni csúcstalálkozóján a két szervezet vezetői különleges védett övezetek kialakítására szólították fel a brit kormányt a turisták által leginkább kedvelt londoni helyszínek körül.

Habozás nélkül lőni

A miniszterelnök lakhelyének és hivatalának eddig is vaskerítéssel elzárt kis utcáját, a Whitehallról nyíló Downing Streetet még jobban megerődítették, a Királyi Lovastestőrség közelben lévő laktanyáját pedig, amely előtt a turisták szívesen fényképezkednek a kapuban strázsáló két lovas őrrel, máris elzárták a látogatók elől.

A lap értesülése szerint a Scotland Yard most először felfegyverezte azokat a titkosügynököket, akiknek feladata a Londonban tevékenykedő iszlám terrorista sejtek azonosítása és követése. Az ügynököknek parancsba adták, hogy habozás nélkül lőjék le azokat, akikről úgy hiszik, hogy öngyilkos merényletre készülnek.

Csak idő kérdése

Egy név nélkül idézett kormányilletékes azt mondta a The Timesnak, hogy a londoni "képeslap-helyszínek" a turisták mellett nyilvánvalóan a terroristákat is érdeklik. Az illetékes szerint jóllehet a kormánynak nincs értesülése azonnali terrorveszélyről, a Whitehallon uralkodó általános meggyőződés szerint "csak idő kérdése, hogy valami történjen" Londonban.

Londonban jelenleg a legmagasabbtól eggyel elmaradó terrorkészültségi fokozat van érvényben. A szombati The Times értesülése szerint 150 rendőrrel egészítették ki a főváros utcáit ellenőrző fegyveres járőrök létszámát, emellett megerősítették a repülőterek, a kikötők és a La Manche-csatorna alatti vasúti alagút védelmét a háromnapos bankszünnapi hétvége előtt. A londoni pénzügyi központ, a City bevezető útjain fegyveres rendőrökkel ellátott mozgó ellenőrzőposztokat alakítottak ki.

Az al-Kaidára számítanak

A rendkívüli készültség első látványos jele az volt, hogy péntekre száz méter hosszúságban több tonnás betontömböket helyeztek el a parlament "érzékeny" pontjainál; az 1,2 méter magas, 60 centiméter vastag, 2,5 tonnás elemekből álló barikádokon szakértők szerint jó eséllyel fennakadna egy robbanószerrel megrakott teherautó. A Scotland Yard szerint a parlament látogatható részeit egyelőre nyitva tartják a turisták előtt, de a hatóságok hozzákezdtek a fő londoni turistalátványosságok látogathatóságának felülvizsgálatához.

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint a készültség komoly mértékű erősítésének előzményeként a héten Londonban járt George Tenet, a CIA igazgatója, aki a brit belső elhárítás, az MI5 igazgatójával, Eliza Manningham-Bullerrel tárgyalt a 2001. szeptember 11-ei merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat fokozódó aktivitásáról.

A szombati The Times szerint a hírszerzési szolgálatok azzal számolnak, hogy az Oszama bin Laden nevével fémjelzett csoport látványos akcióval készül bizonyítani változatlan életerejét az ellene háborút hirdető nyugatnak.