Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

London főpolgármestere zajos fogadtatást ígér Bushnak

2003.11.18. 21:04
Alig burkoltan megkérdőjelezte George Bush amerikai elnökké választásának törvényes mivoltát kedden London főpolgármestere, aki egyben kilátásba helyezte, hogy a brit fővárosba érkező Bush mindenhol hallani fogja az ellene tüntetők hangját. A Busht és kíséretét szállító Boeing 747-es közép-európai idő szerint fél 9 előtt szállt le a londoni Heathrow repülőtéren, ahol a királyi család - a hivatalos vendéglátó - képviseletében Károly trónörökös fogadta az elnököt.
Livingstone a Bush-látogatás előestéjén azzal kavart belpolitikai vihart, hogy kijelentette: az amerikai elnök jelenti a legnagyobb veszélyt a földi életre. Amikor szokásos heti sajtóértekezletén, kedden az újságírók szembesítették ezzel a véleményével, a főpolgármester közölte: azt akarta kifejezni, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat energiapolitikája a legkárosabb a földi környezetre az utóbbi évtizedekben.

Nem fognak kezet

A főpolgármester - arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem hajlandó legalább kezet rázni a Londonba látogató amerikai elnökkel - George Bush három évvel ezelőtti megválasztását is megkérdőjelezte. "George Bush csak azért lehet ma hivatalban, mert az édesapja, illetve a még Ronald Reagan által kinevezett bírák neki ítélték az elnöki posztot, és nem a másik jelöltnek, aki félmillióval több voksot kapott" - mondta keddi sajtóértekezletén London főpolgármestere, éppen azokban a pillanatokban, amikor Bush Washingtonból elindult hivatalosan szerdán kezdődő nagy-britanniai látogatására.

Livingstone, aki rendre az iraki háború ellen tartott nagyszabású londoni tüntetések egyik vezérszónoka volt, elmondta: gondoskodott arról, hogy a Bush-látogatás helyszíneinél, "halló- és látótávolságon belül" mindig legyen egy kijelölt hely, ahol az amerikai elnök ellen tüntetők hallathatják hangjukat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hatóságok nem fognak tűrni erőszakos megnyilvánulásokat a tüntetéseken.

Százezres tüntetésre számíthat Bush

Az Egyesült Államok történetében először tesz állami látogatást hivatalban lévő amerikai elnök Nagy-Britanniában. George Bush és felesége, akiknek hivatalos programja a kedd esti érkezés után szerdán kezdődik, II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot Londonban - ezt jelenti a látogatás állami jellege -, és ennek megfelelően az elnöki pár a Buckingham palotában, annak földszinti Belga Lakosztályában száll meg.

Bush, aki egy közösen megnyert háború után érkezik Londonba, a legjobb esetben arra számíthat, hogy Cadillac deVille limuzinjának 13 centiméteres páncélzatán nem fog áthatolni a látogatása ellen csütörtökre összehívott, 100 ezresre tervezett tüntetés zaja.

Támad a szupernagyi

A biztonsági készültség mértékére jellemző, hogy keddre 14 ezer rendőr - London rendőrsége, a Metropolitan Police állományának fele - az utcákon volt, a hadsereg London légterének jelentős részét estétől repüléstilalmi övezetnek nyilvánította, és ennek betartatására a királyi légierő Tornado F3-as harci gépeinek egy századát a főváros térségébe vezényelték.

A készültséget máris kijátszotta egy 61 éves nagymama, aki Bush érkezésének előestéjén, a soha nem látott biztonsági készültéséget kijátszva, tiltakozó felirattal ellátott, fejjel lefelé fordított amerikai zászlóval mászott fel a Buckingham palota díszes bejárati kapujára, és ott két órát töltött, mielőtt a tűzoltók lehozták.

Keddi sajtóértesülések szerint a Scotland Yard azt is fontolóra vette, hogy a Bush-látogatás helyszínei közelében kikapcsolja a mobiltelefon-szolgáltatást, nehogy a terroristák ezzel a máshol már "bevált" eszközzel próbáljanak pokolgépet felrobbantani. A biztonsági előkészületek költségei nem hivatalos számítások szerint 10 millió fontra - 3,7 milliárd forintra - rúgnak.