Szilárda
0 °C
6 °C

Ha baj van, Bush kikapcsoltatja a GPS-t

2004.12.17. 16:20
Az amerikai elnök nem szeretné, ha vészhelyzetben az ellenség használná az ország globális helyzet-meghatározó rendszerét. A GPS-hálózatot az Egyesült Államok szempontjából létfontosságú infrastruktúraként határozza meg Bush új űrprogramja.
Bush elnök olyan tervek kidolgozására adott utasítást a Pentagonnak, amelyek alapján vészhelyzetben, így háború vagy terrortámadás esetén, ki lehet kapcsolni az Egyesült Államok műholdas helyzet-meghatározó hálózatát, jelentették be szerdán Washingtonban. Az elnök attól tart, hogy az ellenség saját céljaira használja a hálózatot.

Csak vészhelyzetben

A műholdas helyzet-meghatározó rendszer (Global Positioning System, GPS) kulcsszerepet játszik az Egyesült Államok légi és tengeri közlekedésének irányításában, de a technikát az amerikai hadsereg is előszeretettel használja gyakorlatok során vagy háborús helyzetben a csapatmozgások követésére, illetve lövedékek és bombák célba juttatására. A GPS-hálózat ideiglenes kiiktatására ezért csak rendkívüli helyzetben kerülhet sor, közölték a Fehér Házban.

Bush arra is utasította a Hadügyminisztériumot, illetve a Belbiztonsági Minisztériumot, hogy dolgozzon ki olyan módszereket, amelyekkel krízishelyzetben meg lehet akadályozni, hogy akár az Egyesült Államok, akár szövetségeseinek műholdas hálózatai elérhetők legyenek bizonyos területekről.

Létfontosságú infrastruktúra

Az elnök utasításai egyébként Bush új űrprogramjának részét képezik, ami a GPS-hálózatot az Egyesült Államok szempontjából létfontosságú infrastruktúraként határozza meg. A Bush által e hónapban aláírt irányelvek jó részét titkosították, és csak egyes részeit hozták nyilvánosságra szerdán.

A GPS-technika elterjedése óta mindig kényes kérdésnek számított a polgári igények és a katonai érdekek közötti egyensúly fenntartása. Az Egyesült Államokban - csakúgy, mint a világ más országaiban - egészen 2000-ig általános gyakorlatnak számított, hogy pontos adatokhoz kizárólag a hadsereg fért hozzá, a civil felhasználók pedig csak úgynevezett "szelektív hozzáférés"-ben részesültek: szándékosan pontatlan koordinátákhoz engedték őket hozzájutni.

Nem állítják vissza a szelektív hozzáférést

A Clinton-adminisztráció 2000 tavaszán megszüntette a gyakorlatot, ami viszont a Bush-kormány szerint veszélyt jelenthet a nemzetbiztonságra. És bár a "szelektív hozzáférés" módszerét nem állítja vissza a Fehér Ház, az elnök fenntartja magának a jogot, hogy vészhelyzetben kiiktathassa legalább a hálózat bizonyos részeit.

Az Egyesült Államok GPS-hálózata (amelyet a hadsereg NAVSTAR-nak nevez), több mint két tucat műholdból áll. A műholdak rádiójeleket sugároznak a Földre, amelyek segítségével a GPS-vevők több-kevesebb pontossággal meghatározzák a felhasználó pozícióját.