Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Két hónapos ultimátumot kapott Gordon Brown

2008.07.26. 16:34
Gordon Brown brit miniszterelnök őszig kapott időt arra, hogy javítson a Munkáspárt népszerűségén, különben párton belülről követelik majd távozását. A héten a párt az egyik skóciai választókörzet 60 éve sziklaszilárdan őrzött alsóházi képviselői helyét vesztette el.

Őszig kap haladékot Gordon Brown brit miniszterelnök arra, hogy a Munkáspártot kimozdítsa a sorozatos és súlyos választási vereségeket hozó mélypontról, különben mennie kell, írják a szombati brit lapok. Értesüléseik szerint Brown saját kabinetbeli kollégái döntöttek így a Labour legutóbbi megalázó mandátumvesztése után.

Az 1997 óta kormányzó Munkáspárt a héten az egyik skóciai választókörzet 60 éve sziklaszilárdan őrzött alsóházi képviselői helyét vesztette el. A Glasgow East kerületben azért kellett csütörtökön időközi választást tartani, mert a körzet munkáspárti képviselője nemrég egészségügyi okok miatt lemondott.

A választókörzet londoni alsóházi mandátumát a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) jelöltje nyerte el, ami az egybehangzó londoni kommentárok szerint az utóbbi évek legnagyobb politikai földindulását jelenti Nagy-Britanniában.

Ez sorozatban a harmadik - és általános londoni vélemény szerint a legkínosabb - veresége volt a brit baloldal vezető pártjának az utóbbi három hónapban. A Munkáspárt a május 1-jén megtartott angol-walesi helyhatósági választásokon negyven éve nem látott arányban kapott ki az ellenzéki konzervatívoktól - ráadásul a nyolc évig birtokolt londoni polgármesteri tisztséget is elvesztette. A párt nem sokkal később egy olyan északnyugat-angliai körzet időközi parlamenti választásán is alulmaradt, ahol eddig mindig nyert a képviselője.

Ezek után a szombati brit sajtó értesülései szerint már kabinetszinten folynak a megbeszélések arról, hogy nem kellene-e kezdeményezni Brown távozását.

A The Guardian úgy tudja, pénteken a kabinet tagjai arról egyeztettek telefonon, hogy hogyan tudják összehangolni a legutóbbi vereségre adandó választ. A lap által forrásai szerint a kormányfőnek őszig van ideje, hogy bebizonyítsa, van stratégiája, amivel meg tudja akadályozni, hogy a Munkáspárt a következő választásokon egy nemzedéknyi időre kiessen a hatalomból.

A The Times is úgy értesült, hogy a kabinettagok kéthónapos határidőt szabtak Brownnak a választói bizalom visszanyerésére, különben a miniszterek fellázadnak ellene. A lap szerint őszig legalább 30 százalékra kellene javulnia a Labour jelenleg 24 százalékos támogatottságának - ez 22 százalékponttal marad el az ellenzéki konzervatívok legutóbb mért népszerűségétől. Ha ez nem sikerül, Jack Straw igazságügy-minisztert, a párt jelenleg legtekintélyesebbnek tartott tisztviselője megy küldöttségbe Brownhoz a lemondási felszólítással. Amennyiben a kormányfő ennek nem tesz eleget, többen készen állnak a puccsra, írja a The Times.