György
16 °C
24 °C

Bush telefonon tiltakozott Putyinnál

2003.03.24. 19:35
Az amerikai elnök aggodalmának adott hangot Putyinnál orosz cégek iraki fegyvereladásai miatt. Putyin megígérte, hogy kivizsgálják az ügyet.
George Bush amerikai elnök hétfőn telefonon tette szóvá Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, hogy orosz cégek harckocsi-elhárító rakétákat, éjjellátó-készülékeket és a műholdas helymeghatározó GPS-rendszer zavarására alkalmas elektronikus eszközöket adnak el Iraknak - közölte a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Ari Fleischer szerint az orosz elnök megígérte, hogy kivizsgálja az ügyet.

A szóvivő a nap folyamán korábban elmondta, hogy az orosz cégek tiltott eszközöket szállítottak a bagdadi rezsimnek és segítséget nyújtanak az irakiaknak használatuk elsajátításában. Ari Fleischer szóvivő "zavarónak" nevezte az orosz cégek ügyleteit és közölte, hogy Washington világosan hangot adott aggodalmának az orosz kormánynál.

ENSZ embargós áruk

Egyesült Államok felszólította az orosz kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le orosz cégek iraki szállításait. A Fehér Ház szóvivője szerint Washingtonnak hiteles bizonyítékai vannak arra, hogy az orosz cégek tiltott eszközöket szállítottak a bagdadi rezsimnek és segítséget nyújtanak az irakiaknak használatuk elsajátításában. Ari Fleischer szóvivő hangsúlyozta, hogy az ENSZ által tiltott ügyletekről van szó.

A GPS-rendszert nem csupán repülőgépekben, harckocsikban használják, hanem a műholdvezérlésű bombák, manőverező robotrepülőgépek célba juttatásához is.