Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

George Alexander a kétezredik amerikai halott Irakban

2005.10.26. 01:03
Egy október 17-i támadás sérültje az iraki háború kétezredik amerikai katonaáldozata. Az amerikai elnök katonafeleségek előtt tartott beszédében megrendülten emlékezett az áldozatokra, és a háború folytatását ígérte.

Kétezerre emelkedett az iraki háború amerikai katonaáldozatainak száma.

A Pentagon kedden jelentette be, hogy egy texasi kórházban meghalt George Alexander őrmester, aki október 17-én sebesült meg Szamarrában, egy új mellett elhelyezett pokolgép robbanásakor. A két és fél éve, 2003 márciusa óta tartó konfliktusban több mint 15 ezer amerikai katona sebesült meg.

A bejelentést követően George Bush amerikai elnök - egy washingtoni légitámaszponton, amerikai katonafeleségekkel elköltött közös ebéden - megrendülten emlékezett meg az áldozatokról, egyszersmind az iraki amerikai szerepvállalás fenntartását ígérve.

Mint mondta, az elesettek emléke előtti legjobb tisztelgés az, ha az Egyesült Államok befejezi küldetését, és a szabadság elterjesztésével lerakja a béke alapjait. Az elnök szerint az Irakban a terrorizmus ellen vívott háború további áldozatokat, időt és elszántságot fog követelni.

Irakban 97 brit mellett 102 szövetséges katona - köztük egy magyar - vesztette életét harci cselekményben. A legtöbb szövetséges katona (141) 2004 novemberében vesztette életét a 2003 márciusa óta tartó háborúban.