Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem lehet majd valakit génjei miatt kirúgni

2008.04.25. 07:02
Az amerikai felsőház ellenszanvazat és tartózkodás nélkül elfogadta, hogy a munkaadók és az egészségbiztosítók ne férhessenek hozzá dolgozóik genetikai adataihoz. Felmerült ugyanis, hogy a várhatóan magas biztosítási költségek miatt nehezebben alkalmaznak például rákra vagy cukorbetegségre hajlamosabb embereket.

Teljes egyetértéssel, 95-0-s szavazataránnyal elfogadta az USA szenátusa a genetikai alapú diszkriminációt tiltó törvényt. A törvényt még a kongresszusnak és az elnöknek is el kell fogadnia ahhoz, hogy hatályba léphessen, de korábbi nyilatkozatok alapján elfogadása biztosra vehető. Edward Kennedy demokrata szenátor szerint az USA meghozta a 21. század első jelentős emberjogi törvényét.

A törvény megtiltja, hogy az egészségbiztosítók és a munkaadók - egészen pontosan az orvoson és betgen kívül bárki - hozzáférjenek a páciensek genetikai adataihoz. Egyre több betegségre való hajlamot lehet ugyanis megjósolni a génkutatás fejlődésével. A rákra, a cukorbajra vagy szívbetegségre hajlamosakat már most is ki lehet szűrni.

Komoly félelem volt az USA-ban, hogy ezen adatok alapján hátrányos megkülönböztetés érheti az embereket. Attól tartottak, hogy munkaadók bekérik dolgozóik adatait, mert az ilyen betegségek kezelése nagyon drága és sok munkahelyen a munkaadók is tetemesen hozzájárulnak alkalmazottaik egészségbiztosítási költségeihez. Ugyanígy félő volt, hogy az egészségbiztosítók is válogatnak majd ügyfeleik génállománya alapján és a betegségre hajlamosabbakkal nem vagy vagy csak drágábban kötnek szerződést.

A törvény a pozitív diszkriminációt is tiltja, vagyis az egészségesnek tűnők sem kaphatnak bónuszokat, kedvezményeket, számolt be a BBC. Ugyanakkor az legális és terjedő gyakorlat, hogy például a dohányosokat vagy túlsúlyosakat csak drágábban biztosítják.

A döntést a kereskedelmi kamara ellenzi csak erőteljesen. Az orvosok viszont üdvözölték, mert szerintük életeket menthetnek meg vele. Szerintük most többen mernek majd elmenni genetikai vizsgálatra és így megfelelő életmóddal megvédhetik magukat a betegségektől.

Olympia Snowe, az ügyet republikánus részről felkaroló szenátor szerint ez azért különleges törvény, mert már azelőtt fellép egy megkülönböztetés ellen, mielőtt az elterjedhetett volna. Így a vallási vagy faji alapú megkülönböztetés tiltásához képest most nem várják meg, hogy elterjedjen egy erkölcstelen gyakorlat és utólag próbálják megnevelni a társadalmat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!