Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Megfejtették az ember genetikai felépítését

2000.06.26. 19:34
Az orvostörténeti felfedezések új korszakának minősítette Bill Clinton amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök azt a bejelentést, amely szerint egy nemzetközi tudóscsoport dekódolta, megfejtette az ember genetikai felépítését. A kutatók hétfőn Londonban adták hírül felfedezésüket, miután befejezték azt a tízéves munkát, amely az emberi génszerkezet - vázlatos! - megismerését teszi lehetővé.

Bill Clinton
"A legfontosabb térkép, amelyet az emberi nem valaha alkotott"
Bill Clinton - a CNN szerint - úgy minősítette a biológiai kutatás e legújabb eredményét, mint ,,a legfontosabb, a legcsodálatosabb térképet, amelyet az emberi nem valaha alkotott". Az elnök egyúttal gratulált is a specialistáknak hatalmas teljesítményükért.

Tony Blair szerint a munka ,,a 21. század első nagy technológiai győzelme", amely megnyitja az utat a legpusztítóbb emberi betegségek új kezelési metódusa felé.

Mindkét politikus hangsúlyozta azonban, hogy a most megszerzett információkat bölcsen kell felhasználni, és továbbra is fenn kell tartani a nemzetközi együttműködést a kutatás-fejlesztésben.

Új gyógyítási módszerek

A genóm-kutatás orvosi hasznát illetően mindkét politikus egyetértett abban, hogy az egész emberiségnek profitálnia kell az eredményekből, nem csupán egy privilegizált kisebbségnek.

Tony Blair
"A 21. század első nagy technológiai győzelme"
Az egyéni lét, a privát szféra védelmét ezentúl a korábbiaknál is szigorúbban kell értelmezni az angolszász országok vezetői szerint. A tudomány fejlődésével párhuzamosan ugyanis a hátrányos megkülönböztetés is felerősödhet.

Clinton szerint a projekt leginkább azt bizonyítja, hogy a legfontosabb tényező a földi életben ,,közös humanitásunk, emberi létünk".

A specialisták egyébként leginkább a cukorbetegség, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a skizofrénia és a sclerosis multiplex kezelésében várnak előrelépést a genetikai kód megfejtése után.

Történelmi fordulópont

Clintonhoz és Blairhez csatlakozva megszólalt a közpénzekből finanszírozott Human Genome Project vezetője, Dr. Francis Collins és a magáncégként felemelkedő Celera Genomics első embere, J. Craig Venter is. A tudósok hangsúlyozták: még sok munka van hátra.

Mindkét kutató ígéretet tett arra, hogy együttműködnek az emberi genóm teljes feltérképezésében. (A két kutatócsoport egymástól függetlenül dolgozta ki eredményeit.) Venter megjegyezte: mostani bejelentésük fordulópontnak számít majd a történészek szemében.

A mostani bejelentés eredményeként új gyógyszerek és friss gyógyítási módszerek megjelenését várják a szakemberek. A DNS szekvenciáinak kémiai feltérképezése áttörést jelent, hiszen a dezoxi-ribonukleinsav által alkotott ,,vegyi betűkből" áll az ,,élet receptje" - magyarázza a CNN.

A genetikai térképezés három fázisa

A géntérképezés három szakaszból áll: az első a szekventálás, a második az ,,összeállítás", a harmadik pedig a részletes megfejtés, az értelmezés.

Az utolsó lépések megtételéhez még évekre van szükség
A szekventálás fázisában a kutatók azonosítják a DNS vegyi betűit, vagyis azt a hozzávetőleg 3,5 milliárd bázispárt (adenin-timin, guanin-citozin: A-T, G-C párokról van szó), amelyek az emberi dezoxi-ribonukleinsavat alkotják. (A gének blokkjai egyébként a DNS-ből állnak össze.)

Az összegyűjtés, összeállítás (második) fázisában helyes sorrendbe rakják a tudósok a bázispárokat, hogy ,,el tudjanak olvasni" minden egyes gént.

Az utolsó lépésben aztán a kutatóknak minden egyes gént azonosítaniuk kell, és egyben megállapítják azok funkcióit is. Ekkor juthatnak közelébe majd a genetikai betegségek kezelésének, illetve annak a megmagyarázásához, hogy mi különbözteti meg az embereket egymástól.

Ez utóbbi lépések megtételéhez azonban még évekre van szükség - a CNN szerint.

A kutatócsoportok

A Human Genome Project (HGP) egy olyan nemzetközi konzorcium, amelyet elsősorban amerikai kutatóintézetek, valamint egy londoni jótékonysági egylet támogatnak. A HGP székhelye Londonban van. A Celera Genomics nevű magáncég viszont az Egyesült Államok Maryland szövetségi államában, Rockville-ben rendezte be főhadiszállását.

Bár eltérő támogatással, és eltérő módszerekkel dolgoznak, mindkét - a most bejelentett felfedezést magáénak valló - kutatócsoport célja az, hogy az ember 80 ezer génjének felépítését és funkcióját megfejtse.

A Celera vezetője, Craig Venter azt hangsúlyozta, hogy projektjük következő lépése az ,,interpretációs fázis" lesz. Ez tulajdonképpen az előbb említett rendezési, sorrendbe állítási szakasznak felel meg, amit természetesen az értelmezés, a valódi megfejtés követ majd.