Jolán
2 °C
4 °C

A genfi konvenció a tálibokra is vonatkozik

2002.02.08. 14:33
Washington bejelentette: az elfogott tálib harcosokra is kiterjesztik a genfi konvenció hatályát, ám továbbra sem tekintik őket hadifoglyoknak - jelentette a CNN. Az egyezmény értelmében a foglyokat haditörvényszéki tárgyalás, és különleges bánásmód illeti meg.
Ezentúl a Genfi Egyezmény előírásait alkalmazzák a Guantanamoi-öbölben elhelyezett tálib foglyokra - jelentette be a Fehér Ház csütörtökön. Ezt az amerikaiak azzal indokolták, hogy 1949-ben Afganisztán is aláírta szerződést. Mindamellett az Egyesült Államok sohasem ismerte el a tálibokat Afganisztán törvényes kormányának. A csütörtöki bejelentéssel a kormányzat lényegében állami hadsereg tagjainak tekinti a tálibokat.

A terroristák kivételek

Az új elnöki irányelveknek megfelelően azonban továbbra sem alkalmazzák a Genfi konvenciót az al-Kaida terrorszervezet tagjaira, vagy egyéb terrorista-gyanús személyekre. Az al-Kaida harcosokat elfogásuk óta "törvénytelen harcosoknak" minősítik az amerikaiak, ezért rájuk nem vonatkoznak az egyezményben rögzítettetek. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője elmondta: az al-Kaida tagokra azért nem alkalmazható a Genfi konvenció, mert nem képviselnek olyan országot, amely aláírta volna a szerződést. Ők továbbra is az eddig megszokott ellátásban részesülnek - tette hozzá Fleischer.

Titkos kihallgatások

Jogi szakértők és ember jogi aktivisták szerint a Bush-kormányzat továbbra is hadifoglyok helyett "törvénytelen katonáknak" kívánja minősíteni az al-Kaida foglyokat, mert így a Fehér Ház titkos katonai eljárásokat alkalmazhat a kihallgatások során. Fleischer szerint a harcosok azért nem minősíthetők katonáknak, mert nem felelnek meg az egyezmény negyedik pontjának: nem viseltek egyenruhát, és nem a háborús szokásoknak és törvényeknek megfelelő katonai akciókat hajtottak végre.

A Genfi Konvenció

A genfi egyezmény szerint a hadifoglyokat haditörvényszék elé kell állítani, ahol a bizonyítékokkal és a kihallgatásokkal kapcsolatban megilletik őket bizonyos jogok. De nem hallgathatók ki a hadbíróságokon. Továbbá a hadifoglyokat késlekedés nélkül haza kell szállítani a háborús cselekmények befejezése után. A szerződés alapján havi illetmény is megilleti őket, biztosítani kell a szórakozáshoz és a vallásgyakorláshoz való jogot is. Az Amnesty International többször is kritizálta az USA-t, mert szerinte az embertelenül bánik a foglyokkal, és a kihallgatások sem az egyezménynek megfelelően folynak. Szerintük minden Guantanamoban tartott fogolyra alkalmazni kellene az egyezményt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?