Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A genfi konvenció a tálibokra is vonatkozik

2002.02.08. 14:33
Washington bejelentette: az elfogott tálib harcosokra is kiterjesztik a genfi konvenció hatályát, ám továbbra sem tekintik őket hadifoglyoknak - jelentette a CNN. Az egyezmény értelmében a foglyokat haditörvényszéki tárgyalás, és különleges bánásmód illeti meg.
Ezentúl a Genfi Egyezmény előírásait alkalmazzák a Guantanamoi-öbölben elhelyezett tálib foglyokra - jelentette be a Fehér Ház csütörtökön. Ezt az amerikaiak azzal indokolták, hogy 1949-ben Afganisztán is aláírta szerződést. Mindamellett az Egyesült Államok sohasem ismerte el a tálibokat Afganisztán törvényes kormányának. A csütörtöki bejelentéssel a kormányzat lényegében állami hadsereg tagjainak tekinti a tálibokat.

A terroristák kivételek

Az új elnöki irányelveknek megfelelően azonban továbbra sem alkalmazzák a Genfi konvenciót az al-Kaida terrorszervezet tagjaira, vagy egyéb terrorista-gyanús személyekre. Az al-Kaida harcosokat elfogásuk óta "törvénytelen harcosoknak" minősítik az amerikaiak, ezért rájuk nem vonatkoznak az egyezményben rögzítettetek. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője elmondta: az al-Kaida tagokra azért nem alkalmazható a Genfi konvenció, mert nem képviselnek olyan országot, amely aláírta volna a szerződést. Ők továbbra is az eddig megszokott ellátásban részesülnek - tette hozzá Fleischer.

Titkos kihallgatások

Jogi szakértők és ember jogi aktivisták szerint a Bush-kormányzat továbbra is hadifoglyok helyett "törvénytelen katonáknak" kívánja minősíteni az al-Kaida foglyokat, mert így a Fehér Ház titkos katonai eljárásokat alkalmazhat a kihallgatások során. Fleischer szerint a harcosok azért nem minősíthetők katonáknak, mert nem felelnek meg az egyezmény negyedik pontjának: nem viseltek egyenruhát, és nem a háborús szokásoknak és törvényeknek megfelelő katonai akciókat hajtottak végre.

A Genfi Konvenció

A genfi egyezmény szerint a hadifoglyokat haditörvényszék elé kell állítani, ahol a bizonyítékokkal és a kihallgatásokkal kapcsolatban megilletik őket bizonyos jogok. De nem hallgathatók ki a hadbíróságokon. Továbbá a hadifoglyokat késlekedés nélkül haza kell szállítani a háborús cselekmények befejezése után. A szerződés alapján havi illetmény is megilleti őket, biztosítani kell a szórakozáshoz és a vallásgyakorláshoz való jogot is. Az Amnesty International többször is kritizálta az USA-t, mert szerinte az embertelenül bánik a foglyokkal, és a kihallgatások sem az egyezménynek megfelelően folynak. Szerintük minden Guantanamoban tartott fogolyra alkalmazni kellene az egyezményt.