Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Őszentsége kérjen bocsánatot!

2007.05.19. 11:41
Hugo Chavez arra szólította fel XVI. Benedeket, hogy kérjen bocsánatot a latin-amerikai indiánoktól. A pápa korábban kijelentette, hogy egyháza nem kényszerítette rá magát a térség őslakosságára.

"Minden tiszteletem őszentségéé, de kérjen bocsánatot az indiánoktól, mert itt népirtás történt, és ha ezt tagadjuk, akkor önmagunkat tagadjuk meg" - jelentette ki Chavez egy az önkifejezés szabadságát hirdető konferencián, miután az egyházfő brazíliai látogatása alatt kijelentette, hogy a római Katolikus Egyház tisztította meg a latin-amerikai indiánokat.

Az elnök azzal vádolja Benedek pápát, hogy nem vesz tudomást az indián "holokausztról", ami Kolombusz partraszállását követte 1492-ben. Chavez már többször összetűzésbe került hazájában a katolikus egyházzal, de közvetlenül az egyházfőt még sosem támadta.

Indiánok milliói halhattak meg

XVI. Benedek korábban a Venezuelával szomszédos Brazíliában beszélt latin-amerikai és karib püspököknek arról, hogy az egyház nem kényszerítette rá magát amerika népeire. Kijelentése a térség indián vezetőiből heves tiltakozást váltott ki.

A katolikus egyház által is támogatott európai gyarmatosítás alatt egyes állítások szerint indiánok milliói haltak meg. Az őshonos lakosság egy részét lemészárolták, mások betegségeknek, vagy a rabszolgatartás körülményeinek estek áldozatul.

Jézus tanításaiban gyökerezik

A Chavez kijelentése előtt pár nappal több cikk jelent meg a venezuelai médiában arról, hogy szerintük a pápa latin-amerikai egyik veszélyforrásaként a régió diktátorait, közelebbről magát a venezuelai elnököt jelölte meg.

A venezuelai elnök, aki többek között George W. Busht is rendszeresen kritizálja, katolikusnak vallja magát. Az elnök fiatal korában papnak készült és azt állíja, hogy szocialista politikája Jézus tanításaiban gyökerezik.  • Vennék
  • Bankszámla