Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Őszentsége kérjen bocsánatot!

2007.05.19. 11:41
Hugo Chavez arra szólította fel XVI. Benedeket, hogy kérjen bocsánatot a latin-amerikai indiánoktól. A pápa korábban kijelentette, hogy egyháza nem kényszerítette rá magát a térség őslakosságára.

"Minden tiszteletem őszentségéé, de kérjen bocsánatot az indiánoktól, mert itt népirtás történt, és ha ezt tagadjuk, akkor önmagunkat tagadjuk meg" - jelentette ki Chavez egy az önkifejezés szabadságát hirdető konferencián, miután az egyházfő brazíliai látogatása alatt kijelentette, hogy a római Katolikus Egyház tisztította meg a latin-amerikai indiánokat.

Az elnök azzal vádolja Benedek pápát, hogy nem vesz tudomást az indián "holokausztról", ami Kolombusz partraszállását követte 1492-ben. Chavez már többször összetűzésbe került hazájában a katolikus egyházzal, de közvetlenül az egyházfőt még sosem támadta.

Indiánok milliói halhattak meg

XVI. Benedek korábban a Venezuelával szomszédos Brazíliában beszélt latin-amerikai és karib püspököknek arról, hogy az egyház nem kényszerítette rá magát amerika népeire. Kijelentése a térség indián vezetőiből heves tiltakozást váltott ki.

A katolikus egyház által is támogatott európai gyarmatosítás alatt egyes állítások szerint indiánok milliói haltak meg. Az őshonos lakosság egy részét lemészárolták, mások betegségeknek, vagy a rabszolgatartás körülményeinek estek áldozatul.

Jézus tanításaiban gyökerezik

A Chavez kijelentése előtt pár nappal több cikk jelent meg a venezuelai médiában arról, hogy szerintük a pápa latin-amerikai egyik veszélyforrásaként a régió diktátorait, közelebbről magát a venezuelai elnököt jelölte meg.

A venezuelai elnök, aki többek között George W. Busht is rendszeresen kritizálja, katolikusnak vallja magát. Az elnök fiatal korában papnak készült és azt állíja, hogy szocialista politikája Jézus tanításaiban gyökerezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!