Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népirtásnak minősítenék a szudáni krízist

2004.07.23. 14:06
Egyelőre csak szankciókkal fenyegetné meg a szudáni kormányt a darfúri humanitárius válság miatt az Egyesült Államok. Kongresszusi képviselők azonban népirtásnak minősítenék az egymillió szudánit fenyegető krízist. Ez esetben a világ országainak kötelességük lenne akár katonai úton is beavatkozni.
Népirtás zajlik Szudánban az amerikai törvényhozás elé terjesztett határozati javaslat szerint, jelentette a BBC. Amennyiben a törvényhozók megszavazzák a javaslatot, és az ENSZ is hasonló értelmű határozatot hoz, a nemzetközi közösség köteles lesz beavatkozni a darfuri humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében.

Területfoglalás

Szudán délnyugati részén már egymillió feketét üldöztek el a kormányzat támogatását is élvező arab milíciák. Emberjogi szervezetek jelentései szerint ezreket gyilkoltak meg, és tömegével erőszakolják meg a nőket is. Az ország északi területein élő arab nomád pásztorok az évek óta tartó szárazság és az elsivatagosodás miatt próbálják elüldözni a déli, szavannásabb területek földművelő lakóit.

A kongresszusi határozati javaslat ellenére az Egyesült Államok kormánya egyelőre csak szankciókkal fenyegeti Szudánt, írja a BBC. Csütörtök esti, Kofi Annan ENSZ-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján Colin Powell külügyminiszter meglepő nyugalommal minősítette szudáni belügynek a darfuri krízist. "A válságot a kartumi kormány robbantotta ki, ők is fogják befejezni. Amennyiben nem teszik meg, számolhatnak a következményekkel" - utalt a szankciók bevezetésének lehetőségére Powell.

Túlterhelt a hadsereg

Az amerikai kormány visszafogottsága részben érthető, a hadsereget már az iraki és az afganisztáni rendfenntartás is túlterheli. Nagy-Britannia ugyan hasonló problémákkal küzd, csütörtöki lapértesülések szerint Tony Blair mégis a hadsereg bevetését fontolgatja a menekülttáborok védelmében. Helyszíni jelentések szerint a táborok környékén arab milicisták vadásznak az élelmet és tüzifát gyűjtő menekültekre.

Powell kőszívűségével még republikánus párttársai sem értenek egyet. "Inkább mentenénk életeket, semmint utólag sajnálkoznánk, hogy tennünk kellett volna valamit" - nyilatkozta a BBC-nek Sam Brownback, Kansas republikánus szenátora.

A látszatra adnak

Az amerikai kormányzat egyelőre azonban csak a szudáni kormányt a milicisták megfékezésére szólító határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. Kofi Annan szerint jó esély van - a tagállamoknak túl sok kötelezettséget nem jelentő - javaslat megszavazására.

A szudáni kormány még a valódi fenyegetést nem jelentő ENSZ-javaslatot is fölöslegesnek tartja. "Egy BT-határozat csak bonyolítaná a helyzetet" - reagált a kormányszóvivő az amerikai javaslatra. A kormányzat különös kegyetlenséggel kiszabott büntetésekkel próbálja igazolni, hogy megakadályozná a vérengzést. A héten tíz milicistát ítéltek a sária iszlám jogelvei szerint kéz és láblevágásra, a Reuters hét arab fegyveres keresztrefeszítéséről is beszámolt.