Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Merényletet tervez bin Laden Genovában?

2001.06.19. 17:31
Oszama bin Laden, az Egyesült Államok első számú ellensége állítólag arra készül, hogy öngyilkos merénylőt vessen be a hét legfejlettebb ipari államot plusz Oroszországot tömörítő G8-ak júliusi, genovai konferenciáján. A biztonsági szolgálatok komolyan veszik a szaúdi terrorista fenyegetését.
Oszama bin Laden
Oszama bin Laden, a szaúdi terrorista, akit az FBI azzal gyanúsít, hogy ő hajtotta végre a több mint kétszáz ember halálát okozó bombatámadásokat az Egyesült Államok kelet-afrikai követségei ellen, most öngyilkos merénylettel, amolyan kamikazeakcióval kívánja meghiúsítani a G8-ak genovai csúcstalálkozóját. A terrorista állítólag arra készül, hogy támadást indít a találkozónak otthont adó épület ellen. Az orosz biztonsági emberek máris terepszemlét tartottak Olaszországban, jelentette a Krónika.

A G8 a világ hét legfejlettebb ipari államait (Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada) plusz Oroszországot tömörítő konzultatív szervezet.

Komolyan veszik a terroristaveszélyt

A nyolcak biztonsági szakemberei komolyan veszik az állítólag Afganisztánban rejtőző bin Laden fenyegetéseit és szorosan együttműködve mindent megtesznek azért, hogy meghiúsítsák az elsőszámú terrorista terveit. Az orosz elnök biztonságára felügyelő szövetségi szolgálat parancsnoka elmondta, emberei már elutaztak Genovába és a helyszínen tanulmányozták a körülményeket. Kérdéseikre remélhetőleg néhány napon belül választ kapnak.

Berlusconi tárgyalna a globalizációellenes csoportokkal
Silvio Berlusconi a G8 júliusi genovai csúcstalálkozója előtt párbeszédet akar kezdeményezni a globalizációellenes csoportokkal az erőszakos cselekmények megelőzésére. "Mi azt mondjuk az olasz és európai tiltakozóknak, hogy tüntetni joguk van, és mi készen állunk a párbeszédre" - jelentette ki Berlusconi az olasz parlament felsőházában. Úgy fogalmazott, az erőszakmentes tüntetéseknek helye van, de a szélsőségeseket el kell szigetelni.

Repülőgépen támad bin Laden?

Lapértesülések szerint bin Laden az öngyilkos merénylőt ezúttal robbanóanyagokkal fölszerelt repülőgépen, közvetlenül a Doge palotája ellen kívánja akcióba küldeni. A júliusi csúcstalálkozó idején ez az épület ad otthont a tanácskozásnak. A hely biztonsági szempontból állítólag meglehetősen kockázatos, a negyedbe 141 út vezet és ha csak egyet is áttörnek, közvetlen veszély fenyegetheti a politikusokat.

A Magyar Rádió úgy tudja, hogy az elsőszámú nemzetközi közellenség környezetében állítólag már kidolgozták azokat a terveket, hogyan lehet semlegesíteni a genovai légvédelmet. "Reméljük, az érintett szolgálatok közös erőfeszítésével sikerül minden feladatunkat megoldani" - nyilatkozta az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek Murov tábornok, az orosz elnök biztonságára felügyelő szövetségi szolgálat parancsnoka.