Sára, Márió
2 °C
6 °C

Föld-levegő rakéták védik majd a G8-csúcstalálkozót

2001.07.11. 19:33
George W. Bush legmilitánsabb fantáziáit megszégyenítő rakétavédelmi rendszerrel készül Genova a július végén megrendezésre kerülő G8-csúcstalálkozóra. A rendőrség előre ideges, állítólag már a tengerpartról is egyenként összegyűjtötték a köveket, nehogy az antikapitalisták majd a fejükhöz csapdossák őket.
Genova biztosra megy: hogy megakadályozza a vélhetőleg elkerülhetetlen antikapitalista tüntetések teljes elfajulását, egy miniatűr rakétavédelmi rendszert installálnak a város repülőtere köré - tudta meg a londoni The Times.

Bin Ladentől paráznak

Az olasz védelmi minisztérium korábban arról értesült titkosszolgálati forrásokból, hogy a hírhedt terrorista, Oszama bin Laden kamikazeakcióval készül lesújtani a világ hét legfejlettebb ipari hatalmának plusz Oroszországnak Genovában tanácskozó vezetőire.

Az olasz védelmi miniszter azt mondta, kétli, hogy valaki egy robbanóanyaggal megtöltött repülővel akarná megtámadni a konferenciaközpontot, de elismerte, hogy "néha a valóság furcsább mint a kitaláció". Hogy eképpen megfogalmazott álláspontját illusztrálja, a miniszter a Spada tipusú föld-levegő rakéták mellett 15 ezer rendőrt és békaembert is kirendel a küldöttek védelmére, akiket hat hajón fognak elszállásolni a kikötőben.

Dugd el az utcakövet!

A város vezetőinek idegei egyébként már most, bő egy héttel a várható pánik előtt vitustáncot járnak. Állítólag a rendőrség kirendelt egy osztagot a partra, hogy összeszedjék a hajigálásra alkalmas köveket, ily módon megfosztva a várt antikapitalista tüntetőket egyik legfontosabb fegyverüktől. Hétfőn pedig több utcát lezártak, mert valaki betelefonált a prefektushoz, hogy autóba rejtett bomba áll a háza előtt.

Homeless go home
Genova tényleg teljesen kész van. Hála Berlusconi miniszterelnök ügyes machinálásának, a hatóságok megegyeztek a tüntető csoportokat tömörítő Genova Szociális Fórummal: ennek értelmében egy sárga és egy vörös zónára osztják a várost, utóbbiba csak engedéllyel lehet bemenni (igaz, a radikálisabb csoportok arra készülnek, hogy bejussanak ide is). A város javasolja a lakóknak, hogy a 21-én rendezett masszív demonstrációk idejére hagyják el a várost, bezár a boltok nagy része, a kórházakban pedig csak minimális ellátást nyújtanak. A vörös zónán belül lakók speciális azonosító kártyát kapnak. A hajléktalanoknak ilyen kártya nem részletezett okokból nem jár, őket a hatóságok a hegyekbe szállítják, amíg "helyzet" van.