Bernadett
0 °C
4 °C

Káoszra készül Genova

2001.07.18. 16:50
Napokkal a pénteken kezdődő G8-csúcstalálkozó előtt tetőfokra hág Genovában az izgalom és a feszültség: több ezer rendőrt és katonát rendeltek a városba, több házkutatást is tartottak, a találkozóra várt politikusokat föld-levegő rakéták biztosítják, és acélrácsok választják el a szigorúan biztosított "vörös zónát" a város többi részétől. Százezer globalizációellenes tüntetőt várnak az ijedt sündisznóként begubódzó északolasz városba.
A genovai hatóságok nem babra játszanak: még a száradó fehérneműt is betiltották a festői északolasz városban, nyilván azért, hogy egyetlen harcias antikapitalista tüntető se használhassa őket palesztin intifádaharcosok kuffiya-jára emlékeztető fejkendőként a pénteken kezdődő csetepatéban.

Ha csak a fehérneműről volna szó! De Genova napok óta ijedt sündisznó, sarokba szorított kutya: több ezer rendőr és katona, acélsorompók, föld-levegő rakéták várják a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország (G8) csúcstalálkozójára érkező globalizációellenes tüntetőket és az esetleges terroristákat. A vasútállomást lezárták, Olaszország szerdától felfüggeszti az Európai Unió belső határait eltörlő schengeni egyezményt, házkutatásokat tartanak a "gyanús elemeknél", és idegesen pislognak az utcai posztok.

Érthető: Genovát fekvése és tekervényes sikátorai miatt nagyon nehéz biztosítani. A hatóságokat nem csak vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékkel, de éleslőszerrel is felszerelik, és készültségben van egy bombaelhárító osztag és páncélkozott járművek is. A konferenciaközpont körül "vörös zónát" jelöltek ki, ide tilos lesz a belépés; köré négy méter magas falat vonnak. A küldötteket egy luxushajón szállásolják el, az amerikai elnök pedig egy külön hotelben fog lakni. A boltokat bezárták, a kórházak készültségben vannak. Még a szemetesládákat is eltávolítják. A költségek 110 millió dollárra rúgnak.

Arcába dobnám az asztalt

Nem csoda. Luca Casarini, az egyik radikális szervezet vezetője pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta az International Herald Tribune-nek, hogy "le fogjuk rohanni a város nyitott részét (a vörös zónán kívül eső részt - a szerk.)". Elmondása szerint csoportja készült: analizálták a különböző rohamrendőrségi taktikákat, és "feltétlenül be fognak vetni egészen szokatlan fegyvereket is". Hogy az amerikai elnök testi épsége miatt amúgy is elég ideges biztonságiakat még tovább hergelje, Casarini - aki előző mondatában még a rendőrséget vádolta a globalizációellenes tüntetéseken elharapózó erőszakért - azt is közölte, hogy ha volna alkalma leülni George W. Bush-sal tárgyalni, habozás nélkül az arcába dobná az asztalt.

A Casarini-féle agyalágyultakon kívül persze egy sereg valóban békés aktivista is érkezik. A szervezeteket tömörítő Genova Szociális Fórum közleményben ítélte el az erőszakot, és internetes oldalán felszólított, hogy még csak fegyvernek látszó tárgy se legyen senkinél. "Göteborgban 25 ezer tüntető volt, és csak hatszázan balhéztak" - mondta a különvonaton érkező angol Globalise Resistance nevű csoport vezetője az AP-nek.

A magyarok maradnak
Hetekig úgy volt, hogy Magyarországról is mennek tüntetők, de jelenleg úgy tűnik, hogy ebből végül nem lett semmi. Egyrészt szervezési problémák merültek fel, másrészt több környezetvédő inkább Bonnba, a klímavédelmi konferenciára ment. Ott július 21-én lesznek demonstrációk, a Rügyecskék környezetvédő szervezet és a Védegylet több tagja már ott van. Genovát illetően bizonytalan hangokat itt is, ott is hallani "esetleg menésről" még mindig, de úgy tűnik, hogy a hazai globalizációellenes kollektíva ezúttal csak itthonról figyeli az eseményeket.

Tárgyalnának - de van miről?

A Nyolcak - és a másik két "főgonosz", a Világbank és az IMF - látszólag szívesen tárgyalnának a tüntetőkkel. Múltkor ez ugyan kudarcba fulladt: a Világgazdasági Fórum davosi ülésén rendezett videokonferencia azért futott zátonyra, mert az aktivisták jó része képtelen volt túljutni azon, hogy képmutatással és a harmadik világ kegyetlen kiszipolyozásával vádolja a fórum üzletemberekből és politikusokból álló vezetőit.

"Párbeszédre van szükség a civil szervezetekkel" - hangsúlyozza James Wolfensohn, a Világbank elnöke, aki egyébként nem is beszél a levegőbe: a gyűlölt szervezet által finanszírozott harmadik világbeli befektetések felét már független civilszervezetek felügyelik. De még Wolfehnson is elismeri, hogy a törő-zúzó anarchistákkal képtelenség bármiről beszélni. Gerhard Schröder német kancellár pedig úgy fogalmaz: "Akik intellektuálisan készen állnak a párbeszédre, azokkal megpróbálhatjuk. A szélsőségeseket azonban csak jól felszerelt rendőrökkel lehet kezelni".

Probléma az is, hogy nincsen egységes vezetés és egységes ideológia: a Genova Szociális Fórum 800 szervezetet tömörít, és a csoportok néhány alapkérdéstől eltekintve elég kevés dologban értenek egyet. A kapitalizmus eltörléséről pedig aligha lesznek komoly tárgyalások a hétvégén.

Miről van szó?
A tüntetők szerint a G8 - a hét legfejlettebb ipari állam plusz Oroszország - alapvetően antidemokratikus szervezet, ami úgy dönt a világ fontos kérdéseiről, hogy a szegényekkel nem foglalkozik. Ellenzik a "G8 által diktált" világkereskedelmi politikát, amely arra kényszeríti a kevésbé fejlett országokat, hogy nyissák meg piacukat a multik termékei előtt, de a nyugati országok piacát továbbra is vámokkal védi. Szemükre vetik, hogy nem foglalkoznak a környezetvédelemmel, és csak ígérgetik, hogy segítenek a szegény országokon, még arra sem képesek, hogy adósságaikat elengedjék. A szervezetek rendkívül tarkák, megtalálhatóak köztük mérsékelt csoportok, radikális anarchisták, antikapitalisták, zöldek és mezei kommunisták is. Bővebben erről itt olvashatunk.