Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Halálos áldozata van a genovai összecsapásoknak

2001.07.20. 23:10
Már egy halálos áldozata is van a heves utcai harcoknak a Nyolcak csúcstalálkozóján Genovában. Több ezer anarchista csapott össze a rendőrökkel, de az elkerített "vörös zónába", ahol a G8-vezetők tárgyalnak, nem sikerült bejutniuk. A politikusok közben döntöttek egy 1,3 milliárd dolláros járványellenes alap felállításáról.
Egy halottja és több mint száz sebesültje van a kora délutáni órákban kirobbant és késő estig tartó összecsapásoknak Genovában. További egy tüntető és egy rendőr állapota súlyos, életveszélyes. Legalább 70 embert letartóztattak. Továbbra sem tudni, mi okozta az alig húszéves, vélhetően spanyol, fiatalember halálát: egyes jelentések szerint tűzfegyverrel lőtték fejbe, de elképzelhető, hogy gumilövedék vagy könnygázgránát találta el. Tudósítók szerint a férfit azután lőtték le, hogy Molotov-koktélt dobott a rendőrökre.

A feketébe öltözött anarchisták tüzeket gyújtottak, ablakokat törtek be, és a felszedett utcakővel, botokkal, és helyenként Molotov-koktélokkal megtámadták a rendőröket. A rendfenntartó erők könnygázzal, gumibottal és lovasrendőrökkel válaszoltak. Anarchisták több újságírót is megtámadtak. Teljesen szétvertek egy benzinkutat, sok autót és boltot is. A rendőrség bombariadó miatt kiürítette a rendezvény sajtóközpontját. Szemtanúk szerint a rendőrség "rendkívül erőszakosan" lépett fel. "Leírhatatlan a káosz" - írta az AFP tudósítója.

A tüntetők csak egy töredéke erőszakos

Az utcai harcok körülbelük másfél kilométerre kezdődtek attól a palotától, ahol a G8-vezetők tanácskoznak. A kordon felé nyomuló anarchisták - több ezren - nem tudtak bejutni a 4 méter magas acélkerítéssel körülvett "vörös zónába", amely elválasztja a vezetőket a tüntetőktől. Tudósítók hangsúlyozták, hogy a városban lévő tüntetők csak egy töredéke volt az, ami az összecsapásokat kezdeményezte.

Az eseményekre reagálva szomorú hangú nyilatkozatott adott ki a csúcs résztvevői közül George W. Bush amerikai, Jacques Chirac francia és Carlo Ciampi olasz államfő, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Berlusconi nyilatkozatában emlékeztetett: sajnálatos, hogy pont azon a csúcstalálkozón történik ilyesmi, amelyre már a fejlődő országok képviselőit is meghívták.

Bush szerint a tüntetők a szegények ellenségei

Míg a csúcstalálkozón résztvevő politikusok nagy része óvatosan úgy nyilatkozott pénteken és korábban is, hogy hajlandóak a párbeszédre, de az erőszakot elutasítják, addig George W. Bush amerikai elnök izolacionizmussal és protekcionizmussal vádolta az aktivistákat, akik szerinte a szegények valódi ellenségei. "A tüntetők elképzelési a szegényeket saját nyomorúságukba zárnák. A kereskedelem a gazdasági növekedés legfontosabb eszköze" - hangoztatta Bush, aki közismerten a szabadkereskedelem elszánt híve.

1,3 milliárd dolláros alap a járványos betegségek ellen

A vezetők pénteken döntöttek egy 1,3 milliárdos járványellenes pénzügyi alap létrehozásáról, és szó lesz a szegény országok adósságának elengedéséről is. Várhatóan megbeszélések tárgya lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok közé éket verő amerikai rakétavédelmi rendszer és a kiotói egyezmény, illetve a világgazdasági kilátások is. A Nyolcak egy új világkereskedelmi tárgyalási forduló alapjait is megpróbálják majd megvetni, de elemzők szerint a kilátások ezen a fronton nem túl rózsásak.

A csúcstalálkozó egyébként késéssel vette kezdetét a XIV. századi hercegi palotában. A hét legfejlettebb ipari állam (Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada) vezetőin kívül jelen van Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Guy Verhofstadt belga kormányfő, az Európai Unió soros elnöke az EU képviseletében. Holnapra várják Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Pénteken csatlakozik még a vezetőkhöz Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, és számos harmadik világbeli ország vezetője is.

Miről van szó?
A tüntetők szerint a G8 - a hét legfejlettebb ipari állam plusz Oroszország - alapvetően antidemokratikus szervezet, ami úgy dönt a világ fontos kérdéseiről, hogy a szegényekkel nem foglalkozik. Ellenzik a "G8 által diktált" világkereskedelmi politikát, amely arra kényszeríti a kevésbé fejlett országokat, hogy nyissák meg piacukat a multik termékei előtt, de a nyugati országok piacát továbbra is vámokkal védi. Szemükre vetik, hogy nem foglalkoznak a környezetvédelemmel, és csak ígérgetik, hogy segítenek a szegény országokon, még arra sem képesek, hogy adósságaikat elengedjék. A szervezetek rendkívül tarkák, megtalálhatóak köztük mérsékelt csoportok, radikális anarchisták, antikapitalisták, zöldek és mezei kommunisták is. Bővebben erről itt olvashatunk.