Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nincs egyetértés a Nyolcak között a kiotói egyezményről

2001.07.22. 21:13
Klímavédelmi megegyezés nélkül ért véget a G8 genovai csúcstalálkozója, mivel az államfők nem jutottak megegyezésre a kiotói egyezmény részleteit és ratifikálását illetően. A Nyolcak nyilatkozatban ítélték el a pénteki összetűzéseket, de közölték, a találkozókat folytatják.
Klímavédelmi megegyezés nélkül ért véget a G8 genovai csúcstalálkozója, mivel az államfők nem jutottak megegyezésre a kiotói egyezményt illetően. A végső, közös állásfoglalás szerint a Nyolcak egyetértenek abban, hogy feltétlenül szükséges csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a kiotói egyezmény ratifikálását illetően azonban megoszlik a véleményük. Míg az európai államok továbbra is támogatják az egyezmény elfogadását, a Bush-adminisztráció elutasítja a ratifikálást. Pénteken a vezetők megállapodtak egy 1,2 milliárd dolláros járványügyi alap létrehozásában, és állást foglaltak a megakadt közel-keleti és balkáni békefolyamat ügyében is.

Hajnali rajtaütés a tüntetők sajtóközpontján

Kanadában folytatják
A G8 folytatni kívánja a csúcsértekezletek sorozatát, noha a genovai incidensek miatt fontolóra veszik, milyen formában rendezzék a jövőben ezeket a fórumokat. "Újító megoldások" keresésére tesznek ígéretet, hogy széleskörű partneri viszonyt építsenek ki mind a civil társadalommal, mind a magánszektorral. Határozottan leszögezik: egy "erőszakos kisebbség" nem akadályozhatja meg, hogy a nagyhatalmak demokratikusan megválasztott vezetői őszinte és nyílt vitát folytatssanak a társadalmaik előtt álló nagy kihívásokról - olvasható a közleményben. Bejelentették: a G8 következő csúcstalálkozójára 2002. június 26. és 28. között kerül sor Kanadában. Nem nevezik meg ugyanakkor a várost, így nem tudni, hogy Ottawa ad-e majd otthont a találkozónak, avagy biztonsági okokból egy kisebb helységben rendezik meg.

A nagyhatalmak a szegénység leküzdésének és a fenntartható fejlődés szavatolásának a legfőbb eszközét abban látják, hogy a legszegényebb országokat is bevonják a globalizáció folyamatába. "Eltökéltek vagyunk abban, hogy a globalizációt állampolgáraink mindegyikének, különösen a világ szegényeinek a javára fordítsuk" - állapítják meg a nyolcak. A fejlett ipari államok szorosabbra akarják fűzni együttműködésüket a fejlődő országokkal, mégpedig a kölcsönös felelősségvállalás alapján - áll a záródokumentumban.

Az olasz rendőrség vasárnap éjfél után rajtaütésszerűen megszállta a globalizációellenes csoportokat tömörítő Genova Szociális Fórum genovai sajtóközpontját. Szemtanúk szerint a rendőrök üvöltve, az ajtókat bezúzva nyomultak be az épületbe, amelynek alagsori tornatermét egy 50 ágyas hálóvá alakították át.

Az akcióban a GSF szerint mintegy negyvenen megsebesültek. A rendőrség szerint mintegy tíz sérültje volt a hajnali akciónak, a többi kórházba vitt ember még korábban, a tüntetések alatt sérült meg.

A szervezők szerint a rendőrök az összecsapásokról készített filmek és fotók után kutattak, a rendőrség ezzel szemben azt jelentette be, hogy vasrudakat, késeket, tompa, nehéz tárgyakat és fekete pólókat foglaltak le.

Szombaton is folytatódtak az összecsapások

Szombaton a Genova Szociális Fórum szervezésében csaknem 200 ezren vonultak az utcára. Jelentések szerint a résztvevők nagy része békésen demonstrált, de egy körülbelül kétezres radikális csoport több helyen is megpróbálta áttörni a kordont. A Black Block csoporthoz tartozó anarchisták, a "fehér köpenyesek" és a radikális kommunisták botokkal, utcakövekkel és benzinespalackok támadtak a rendőrökre, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Legalább 93-an megsérültek, köztük 8 rendőr, és 36 embert letartóztattak.

Újabb halálos áldozat is van: egy negyvenhárom éves, a tüntetésre induló nőt az olasz-francia határon elütött egy gépkocsi.

A Nyolcak elítélték a pénteki randalírozást

A hét legfejlettebb ipari hatalom plusz Oroszország vezetői nyilatkozatban ítélték el a pénteki genovai eseményeket, melyben egy ember meghalt, és több százan megsebesültek. A Nyolcak kijelentették, hogy tiszteletben tartják az emberek jogát a békés demonstrációhoz, de hangsúlyozták, hogy "életbevágóan fontos, hogy a világ demokratikusan megválasztott vezetői zavartalanul vitathassák meg a világ egészét érintő kérdéseket". A vezetők kijelentették, hogy a "tüntetők kisebbsége" által elkövetett erőszakos cselekmények ellenére folytatják a csúcstalálkozót.

Carlo Ciampi olasz elnök szerint azért különösen szomorúak a pénteki események, mert éppen erre a G8-csúcsra hívták meg első ízben a fejlődő országok több képviselőjét is. Jacques Chirac francia elnök azonban azt mondta, hogy "egy 100-150 ezres tüntetésnek kell, hogy legyen valami valós oka".

A lövés előtti pillanatok
Fotó: Indymedia.org

Vizsgálat indul a lelőtt tüntető ügyében

A hatóságok hivatalos vizsgálatot kezdeményeztek annak a fiatal férfinek az ügyében, akit a péntek délutáni összecsapásokban egy csendőr fejbe lőtt. Az olasz belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az illető valószínűleg szorongatott helyzetben, sérülten, pánikból használta fegyverét. A csendőr ellen megindult a vádeljárás emberölés miatt. Az áldozatnak egyébként már korábban is meggyűlt a baja a hatóságokkal, egy radikális punk csoporthoz tartozott.

A péntek déltől késő estig tartó utcai harcokban több mint százan megsebesültek, egy tüntető és egy rendőr állapota súlyos, életveszélyes. A hatóságok legalább hetven embert letartóztattak. Helyszíni jelentések szerint a genovai utcakép leginkább egy háborús övezetre emlékeztetett: felszedett utcakövek, lángoló barrikádok, bezúzott ablakok és felfordított kocsik közt vívtak elhúzódó harcot a rendőrök és az anarchisták. A szélsőségesek egyébként nem tudtak átjutni a vezetőket őrző négy méter magas acélkordonon.