Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Genova hozta a hozhatót

2001.07.23. 10:50
Genovában a hétvégén megvolt minden, amit vártak tőle: káosz és halál az utcákon, csillogás és nagyívű ígéretek a vezetők acélfallal védett megbeszélésein. Az amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében most először áttörés született, a klímaszerződés ügye viszont látszólag teljesen elakadt. A reakciók kakofónak: kell-e több ilyen csúcstalálkozó, és ha igen, hol?
A genovai G8-csúcstalálkozó alighanem tökéletesen megfelelt a várakozásoknak: a két napig húzódó utcai harcok mérlege egy halott, háromszáz sebesült - köztük hetven rendőr -, száz tonnányi törmelék és több mint száz letartóztatott. Genova belső része jelentések szerint úgy néz ki, mint Belfast egy rosszabb hetvenes évekbeli hétvége után. A számla döbbenetes: másfélmillió dollár a küldöttekre, 140 millió a város előkészítésére - és 23 millió kárrendezésre.

Vádat emeltek a csendőr ellen

Az anarchistát agyonlővő csendőr ellen vádat emeltek emberölésért, bár helyszíni jelentések szerint egyértelműen önvédelemből tüzelt. Az anarchisták megtámadták a kocsit, amiben ült, bezúzták a szélvédőt, és a mindössze húszéves olasz punk éppen egy tűzoltókészüléket készült hozzávágni. Egy olasz rendőrtiszt azonban azt nyilatkozta a Corriera della Sera-nak, hogy a csendőr tapasztalatlan volt, és szerinte nem kellett volna fejre céloznia, elég lett volna a levegőbe vagy a punk lábába.

A vasárnapi Il Giornale szalagcíme jellemző: "Azért jöttek, hogy megváltoztassák a világot. Helyette szétrombolták Genovát". Akinek felfordulás kellett, megkapta.

Látványos ígéretek, kevés konkrétum

Ami a csúcstalálkozót illeti: az ígéretek ezúttal is inkább látványosak voltak, mint kézzelfoghatóak, inkább kényelmesek, mint radikálisak. A Nyolcak ugyan elkötelezték magukat egy új világkereskedelmi tárgyalási forduló mellett, konkrétumokról kevés szó esett. A klímaszerződés ügye rosszabbul áll, mint valaha, ami pedig az "afrikai Marshall-tervet" illeti, segélyszervezetek hétfőre ízekre szedtek minden ígéretet, nagyívű elképzelést.

Rakétavédelmi rendszer: áttörés?

Előrelépés történt viszont az amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében: az amerikai és az orosz elnök megegyeztek, hogy a rendszer telepítését összekapcsolják az orosz-amerikai atomfegyver-arzenál leépítésével - ez komoly diplomáciai győzelem Bush számára, aki már több mint egy éve erről beszél, de egészen eddig sem az európaiakat, sem a kínaiakat, sem az oroszokat nem tudta meggyőzni. A hétfői angolszász újságok áttörésként értékelték a megállapodást.

A vezetők megállapodtak egy 1,3 milliárd dolláros járványellenes alap létrehozásában is.

G8 - hogyan tovább?

Ami a G8-as csúcstalálkozók jövőjét illeti, a dactól a kétségbeesésig, az empátiától a dühig minden megtalálható a politikusok reakciójának skáláján. Tony Blair brit miniszterelnök még vasárnap deklarálta, hogy a "világ megőrült": szétverik a várost, és a sajtó, ahelyett, hogy a hercegi palotában folyó fontos tanácskozásokról írna, kameráival adja a tüntetők alá a lovat. Romano Prodi, az EU Bizottságának elnöke "megérti" a tüntetőket, a kanadai miniszterelnök pedig komolyan fontolgatja, hogy a következő, Kanadában megrendezendő találkozót a hegyekben tartják, a világtól elzárva, minimális személyzettel.