Valér
4 °C
8 °C

Genova: vizsgálják a rendőrök fellépését

2001.07.27. 19:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Parlamenti vizsgálóbizottság nem, ügyészségi vizsgálat lesz a genovai G8-csúcs alatt kirobbant utcai összecsapások körülményeinek tisztázására. Több, magát ártatlannak valló tüntető azzal vádolja az olasz rendőrséget, hogy provokálták, a fogdában pedig megverték őket.
"Semmit nem hagynak kivizsgálatlanul" az ügyészek a genovai G8-csúcstalálkozó alatt kirobbant utcai összecsapásokat illetően - mondta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pénteken az olasz parlament felsőházában. "Ha a rendőrök túllépték hatáskörüket, azt nem fogjuk eltitkolni" - idézte a kormányfőt a BBC. Berlusconi azonban elutasította a baloldali ellenzék követelését egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozására.

A rendőrök túllépték hatáskörüket?

A hétvégi G8-csúcstalálkozó alatt több mint 150 ezer ember tüntetett a globalizáció vélt árnyoldalai ellen az északolasz városban. A kirobbant utcai harcokban egy ember meghalt, és több mint kétszázan megsebesültek. Majdnem háromszáz embert letartóztattak, de sokukat már kiengedték. Öt brit férfi azt állítja, hogy fogságuk négy napja alatt a rendőrök megverték őket, és embertelenül bántak velük. Tagadták, hogy az utcai erőszakhoz közük lett volna. Hasonló tapasztalatokról számolt be egy szabadúszó újságíró mellett több aktivista is.

Egyes jelentések szerint a rendőrök a demonstrációk alatt provokálták a felvonulókat, és megtámadtak olyan résztvevőket is, akik nem vettek részt az erőszakos akciókban.

Az olasz belügyminiszter szerint azonban a tüntetők mindössze megpróbálják a felelősséget a rendőrök nyakába varrni, és úgy beállítani a várost szétverő szélsőségeseket, mintha nem tehetnének semmiről.