Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kapjátok össze magatokat!

2001.08.01. 08:17
Lassan feltakarítják az utcákról a romokat, gondolom, odébbfújja a szél a füstöt, a vért is felmossák rendesen, bár lehet, hogy azon még agonizálnak egy darabig az olasz illetékesek, hogy illik-e valakire rálőni, ha éppen élesített tűzoltópalackot készül fejünkhöz csapdosni. Túl vagyunk az utótüntetéseken is. A genovai G8-csúcsnak most már tényleg vége, számoljuk meg a halottakat.

"Ki más is tehetne a várost óriási elánnal éppen szétverő, egy alig húszéves, sorozott rendőr életére törő anarchista haláláról, ha nem az establishment?"

Egy globalizációellenes tüntetés manapság evvel jár, megszokjuk lassan, ez a helyzet. Csak a gyilkost kiáltó, esetleg kisírt szemű, de mindig virágokat emelgető "progresszív" tüntetőgyászmeneteket nem bírjuk elviselni. Egy részük, ha tehetné, élve megnyúzna minden nyakkendőst Olaszországban: hisz ki más is tehetne a várost óriási elánnal éppen szétverő, egy alig húszéves, sorozott rendőr életére törő anarchista haláláról, ha nem az establishment? Ha nem a rendőri terror? Egyszerű dolgok ezek, kérem.

A huszonhárom éves olasz férfi, aki rombolni és pusztítani ment Genovába, meghalt, mert önvédelemből fejbelőtte egy rendőr. Majd az illetékesek eldöntik, hogy a rendőr jogosan használta-e fegyverét. Ez már a második ilyen eset, Göteborgban is tűzfegyverhez volt kénytelen fordulni a hatóság az eszetlen és megvadult csürhét megfékezendő; sajátos dinamikát kezd ölteni a dolog.

"Itt az ideje, hogy a "globalizációellenes mozgalom" végre vállalja a felelősséget."

Ez fordulópont. Az első vér mindig az. Ha valamit tanulni lehet a lépést elszámító punk csóka halálából, akkor nem azt, hogy a rendőröket újabb rendelkezésekkel kell gúzsba kötni, ha jönnek a barbárok. Hanem azt, hogy itt az ideje, hogy a "globalizációellenes mozgalom", a maga sokféleségével és sokszínűségével, végre vállalja a felelősséget.

Megpróbálhatna túllépni azon, hogy pusztán vádoljon, hogy mutogasson, hogy tiltakozzon (tisztelet a kompetens kivételnek). Itt az ideje, hogy a tüntetéseket szervező csoportok, melyek összefogják az aktivistaszervezeteket a tüntetések előtt, gatyába rázzák saját magukat, és ne a rendőrséget vádolják habzó szájjal, ha kigyullad a város az esti muri során, hanem próbálják meg valahogy kizárni a saját soraikból a bajkeverőket. Szelektálni nem lesz nehéz: nem a genovai tüntetés volt az első eset, hogy a szervezetek némelyike előre bejelentette, hogy ők bizony első adandó alkalommal nekimennek a kordonnak. A békés tüntetés mellett magát elkötelező (!) főszervezet, a Genova Szociális Fórum csak hallgatott, és látszólag eszébe sem jutott, hogy kizárja az érintett csoportot.

"A hatóságokat vádolni azok után, hogy még az aktivisták sajtóközpontjában is találtak fegyvereket, felháborító és gusztustalan képmutatás."

Aki a rendőrséget vádolja a globalizációellenes tüntetéseken elharapózó erőszakért, az, jelentem, vagy hazudik, vagy nem érti a lényeget. Persze: rendőri túlkapások mindig vannak. Ahol 50-150 ezer ember vonul az utcára, ott - pláne ilyen precedensek után - lesznek nézeteltérések. A londoni Guardian keddi számában arról számol be, hogy Olaszországban gyakran előfordul, hogy a rendőrök kezéből kicsúszik egy pofon - vagy rosszabb. Ha a G8-csúcs szervezőinek csak annyi eszük volt, hogy pont Genovába, egy teljeséggel védhetetlen, de amúgy kedves kis tengerparti olasz városba tervezzék a találkozót, ahova mindenki örömmel megy (július!), akkor ezen végképp nem kell csodálkozni.

De ugyanakkor azt is látni kell, hogy a balhét bizonyos csoportok - maximum egy-kétezer ember - előre szervezte, és a hatóságokat vádolni azok után, hogy még az aktivisták sajtóközpontjában is találtak fegyvereket, felháborító és gusztustalan képmutatás. A felelősség egyértelműen a tüntetőké. Rendet kéne tennetek a saját házatok táján. Ez lesz a neheze. Hőbörögni mindenki tud.