Boglárka
19 °C
35 °C

Pokolgépek robbantak Genovában

2004.03.29. 09:56
Két pokolgép is robbant hétfőn a kora reggeli órákban egy genovai rendőrkapitányság előtt, de nem sebesített meg senkit.
A detonációk néhány perc különbséggel követték egymást a Sturla városrész rendőrkapitánysága előtt, s egy áramelosztóban és egy szemetes konténerben, illetve a közeli üzletek portáljaiban okoztak károkat. A pokolgépek viszonylag nagy hatóerejűek voltak, de személyi sérülést nem okoztak, noha az éjszaka is forgalmas rendőrségi épület bejáratától alig néhány tucat méterre robbantak fel.

A rendőrség szélsőbaloldali, illetve anarchista szervezeteket gyanít e robbantások mögött. Az anarchisták tavaly ősszel több hasonló jellegű terrorakciót követtek el, továbbá december-januárban levélbombákat küldtek Romano Prodi volt olasz kormányfő, az Európai Bizottság elnöke bolognai otthonába, illetve más EU-tisztségviselőknek.

Szerencse

Oscar Fioriolli genovai rendőrfőkapitány véleménye szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy a robbantások nem öltek meg senkit, hiszen az érkező-induló rendőrjárőrök közelében következtek be a detonációk, így szerinte egyértelmű a gyilkos szándék. Úgy vélekedett, hogy a merénylet hátterében ugyanazok állhatnak, akik másfél évvel ezelőtt - ugyancsak vasárnapról hétfőre virradóra - a genovai rendőrkapitányság ellen követtek el hasonló akciót.

Megöltek egy vendégmunkást

Bresciában viszont vasárnap késő este egy McDonalds étterem előtt robbant fel egy autó, amelynek vezetője életét vesztette. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy egyszerű balesetről vagy öngyilkos akcióról van-e szó. A kiégett Fiat Tempra egy marokkói vendégmunkás tulajdona volt, s a kocsiban négy ép gázpalackot is találtak. A detonáció következtében a gyorsétterem vendégei közül nem sérült meg senki, s csak kisebb anyagi kár keletkezett.

Olaszországban a március 11-i madridi robbantások óta fokozott biztonsági intézkedéseket tettek az al-Kaida terrorszervezet fenyegetései miatt.