Gén-térképezés: kié a teljesebb verzió?

2000.03.31. 16:33
Az ember genetikai kódjának első sorozata júniusban lesz elérhető az interneten. A közpénzekből fenntartott Human Genome Project (HGP) ezzel megelőzi a kereskedelmi Celera Genomics-t, bár ez utóbbi állítólag egy teljesebb verzióval áll majd elő.

A nyilvánosságra hozatalt komoly vita előzte meg. Egyes tudósok és társaságok a közlés, tehát a szabad hozzáférés mellett voltak, míg mások azt akarták elérni, hogy az eredményeket szabadalmaztatni lehessen. Március elején Bill Clinton és Tony Blair is felszólította a tudósokat, hogy tegyék hozzáférhetővé az adatokat. Az eddig is jó példaként emlegetett HGP most az emberi génállomány nagy részét nyilvánosságra hozza, a teljes verziót pedig 2003-ra ígéri.

A kettős spirál alakú DNS molekula két dezoxiribózláncból áll. A két láncot bázisnak nevezett kémiai komponensek párjainak sorozata tartja össze. Négy ilyen bázis van: adenin, timin, citozin, guanin. Az adenin a timinnel, a citozin a guaninnal kapcsolódhat. Az emberi génállományban 3 milliárd ilyen bázispár van. A HGP ebből most több mint kétmilliárdot közöl.

Biotech cégek a tőzsdén
A márciusi Clinton-Blair nyilatkozat után, ami a géntérkép nyilvánosságra-hozatalára szólította fel a tudósokat a biotechnológiával foglalkozó cégek részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett a new yorki tőzsdén. Ezek a cégek tudniillik a szabadalmaztatott kutatási eredményekből akartak profitot nyerni. Abban bíztak, hogy a felfedezések forradalmasítják majd az orvostudományt, így komoly ipart lehet alapozni a levédett adatokra. Az esés más részvények árát is lenyomta, a Nasdaq 4 százalékot, 200 pontot esett, a Dow Jones 1,26 százalékkal lett alacsonyabb. A Human Genome Sciences, az Incyte Pharmaceuticals, az AriadPharmaceuticals egyaránt vesztett értékéből, de ennek ellenére a biotech részvények még így is 37 százalékkal az éveleji ár felett maradtak.
Négy hónappal ezelőtt a társaság még csak egymilliárdnál tartott. "Nagyon jó, hogy ilyen gyorsan haladunk. De még ennél is jobb a világ tudósai most már elkezdhetik keresni a különböző betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség genetikai alapjait" - mondta Dr. Francis Collins, az Egyesült Államok Nemzeti Emberi Gén Kutató Intézetének igazgatója.

A HGP eddigi kutatásai 250 millió dollárba kerültek, és a kiadók 99,9 százalékos pontosságot ígérnek, mivel az elemzéseket ötször is elvégezték. A 2003-as teljes verzió biztosítása állítólag legalább nyolcszoros lesz.

A Celera is nyárra ígéri saját változatát. Januárban azt közölték, hogy 2,58 milliárd párt már dekódoltak, míg a HGP szerdán 2,18-at jelentett. A Celera teljes verziót akar kiadni, és azt állítja, hogy a HGP csak olyan kapcsolatban nem lévő fragmentumok adatait tudja majd megjelentetni, amiknek a kromoszómán elfoglalt helye nem ismert pontosan.  • Tippek
  • Hírek