Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kimenekítették Busht a Fehér Házból

2005.06.30. 12:22
Kiürítették a Szenátus washingtoni épületét szerda este, miután egy ikermotoros kisgép a szigorúan őrzött légtérbe tévedt. A Fehér Házat ezúttal nem ürítették ki, de az elnököt biztonságos helyre menekítették.

Evakuálták a washingtoni Szenátust, és Bush elnököt is kiköltöztették átmenetileg a Fehér Házból, miután egy kisrepülőgép szerda este megsértette a Washington feletti, szigorúan őrzött légteret. A rendőrség szóvivője szerint úgy tűnt, hogy az ikermotoros gép egyenesen a belváros felé tart, adta hírül a CNN.

Egy esetleges terrortámadástól való félelemből kiürítették a Képviselőházat és a Szenátust, de a hatóságok néhány perc múlva megengedték a képviselőknek, hogy visszatérjenek, miután kiderült, hogy a kisgép nem jelent fenyegetést.

A Fehér Házat ugyan nem ürítették ki, de Bush elnököt villámgyorsan egy biztonságos helyre menekítették, mondta a Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan. A Fehér Ház és a Kapitólium hivatalnokai a szóvivő szerint maguk döntik el, hogy mikor ürítik ki az épületet, és mikor rendelnek el készültséget.

Az ikermotoros gépet a légvédelem valamivel este hat óra után tartóztatta fel, amikor a pilóta épp nyugatnak fordult, távolodva a Capitoliumtól. A kisgépet a légierő egy virginiai reptérre kísérte, ahol titkos ügynökök és vámosok kérdezték ki a pilótát. Mint kiderült, a gép a Delaware állambeli Wilmingtonból az ohiói Defiance városába tartott, és a pilóta a rossz idő miatt tért el eredeti útvonalától.

Ez a gép nem repült olyan veszélyesen közel a fontos épületekhez, mint az a másik, ami miatt május 11-én a Legfelsőbb Bíróságot, a Fehér Házat és a Kapitóliumot is ki kellett üríteni.