Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Épületnek vezette volna a repülőt

2002.11.18. 23:02
Az Egyesült Államokat ért terrortámadásokhoz hasonlóan épületnek vezette volna az eltérített izraeli gépet a palesztin géprabló. A férfit a biztonságiak lefegyverezték, a merénylet meghiúsult. A 23 éves terroristát a török hatóságok hallgatják ki, még nem tudni, hogy kiadják-e Izraelnek.
A szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlóan épületnek akarta vezetni az El Al légitársaság Tel-Avivból Isztambulba tartó járatát az izraeli arab gépeltérítő - írja a Reuters egy török rendőrtisztre hivatkozva. A gépeltérítő vasárnap egy zsebkéssel felfegyverkezve kísérelt betörni a pilótafülkébe, a fedélzeten tartózkodó biztonságiaknak azonban sikerült lefegyverezniük.

Hallatni akarta a hangját

A 23 éves Tavfik Fukra a gépet, hasonlóan az al-Kaida terroristáihoz, egy tel-avivi épületbe vezette volna. "Kizárólag arra törekedett, hogy a palesztin nép hangját hallassa" - idézett egy magas rangú török rendőri vezetőt az állami Anatólia hírügynökség.

Fukra arra próbálta volna rávenni a gép személyzetét, hogy Isztambul felett megfordulva induljanak újra Tel-Aviv felé. A gépet egy meg nem nevezett épületnek vezette volna - idézte a rendőrségi forrásokat az NTV.

Kérdéses a kiadatás

A nyomozás eddigi adatai szerint Fukra egyetlen militáns csoporttal sem állt kapcsolatban. Az izraeli követség "mindenben együttműködik" a török hatóságokkal, azt azonban nem tudják, hogy Törökország kiadja-e a terroristát Izraelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!