Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Épületnek vezette volna a repülőt

2002.11.18. 23:02
Az Egyesült Államokat ért terrortámadásokhoz hasonlóan épületnek vezette volna az eltérített izraeli gépet a palesztin géprabló. A férfit a biztonságiak lefegyverezték, a merénylet meghiúsult. A 23 éves terroristát a török hatóságok hallgatják ki, még nem tudni, hogy kiadják-e Izraelnek.
A szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlóan épületnek akarta vezetni az El Al légitársaság Tel-Avivból Isztambulba tartó járatát az izraeli arab gépeltérítő - írja a Reuters egy török rendőrtisztre hivatkozva. A gépeltérítő vasárnap egy zsebkéssel felfegyverkezve kísérelt betörni a pilótafülkébe, a fedélzeten tartózkodó biztonságiaknak azonban sikerült lefegyverezniük.

Hallatni akarta a hangját

A 23 éves Tavfik Fukra a gépet, hasonlóan az al-Kaida terroristáihoz, egy tel-avivi épületbe vezette volna. "Kizárólag arra törekedett, hogy a palesztin nép hangját hallassa" - idézett egy magas rangú török rendőri vezetőt az állami Anatólia hírügynökség.

Fukra arra próbálta volna rávenni a gép személyzetét, hogy Isztambul felett megfordulva induljanak újra Tel-Aviv felé. A gépet egy meg nem nevezett épületnek vezette volna - idézte a rendőrségi forrásokat az NTV.

Kérdéses a kiadatás

A nyomozás eddigi adatai szerint Fukra egyetlen militáns csoporttal sem állt kapcsolatban. Az izraeli követség "mindenben együttműködik" a török hatóságokkal, azt azonban nem tudják, hogy Törökország kiadja-e a terroristát Izraelnek.