Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Gépfoglalás Brüsszelben

2005.03.11. 07:55
Ötvennyolc iráni foglalt el egy Lufthansa gépet Brüsszelben, azt követelve, hogy országukban állítsák vissza a monarchiát. Az irániak 15 órán át tartották ellenőrzésük alatt a légi járművet, ugyanakkor fegyverrel nem rendelkeztek. A hatóságok "adminisztratív őrizetbe" vették a gépfoglalókat.

Elhagyták péntek reggel a Luftahansa német légi társaság Frankfurt és Brüsszel között közlekedő járatát azok az iráni "gépfoglalók", akik a brüsszeli landolás után 15 órán át nem voltak hajlandóak kiszállni - közölte a belga rendőrség.

Adminisztratív őrizetben a gépfoglalók

Egy szóvivő szerint mind az 58 tüntető békésen hagyta el a gépet, de akadtak néhányan, akiket úgy kellett levinni a repülőről. Ugyanakkor a többi utast nem akadályozták a gép elhagyásában. Nyugodtan zajlottak a velük való tárgyalások is, amelyeket a belga külügyminisztérium vezetett.

Kiszállásuk után azonnal tájékoztatták őket "adminisztratív őrizetbe vételükről", amely személyazonossági és szükség esetén más ellenőrzéseket von maga után. Fegyvert nem találtak náluk a hatóságok. A "gépfoglalók" azért demonstráltak ilyen módon, hogy követeljék a monarchia visszaállítását hazájukban és hogy az Európai Unió ne támogassa a jelenlegi, általuk diktatórikusnak tekintett teheráni rendszert.

Öt hónapuig készültek az akcióra

Egy Belgiumban élő fiatal iráni csütörtök este megjelent a repülőtéren és újságírók előtt elmondta, hogy az akcióra immár öt hónapja készült az Azarahs nevű, londoni székhelyű monarchista szervezet. Mohzen-Behzad Karimi, aki magát az Iráni Alkotmánypárt képviselőjének mondta, leszögezte: nem kérnek egyetlen országot sem arra, hogy segítsenek az iráni rendszer megváltoztatásában, "erre önmaguk is képesek".

Ugyanakkor hozzátette: az ő szervezete nem vett részt a gépfoglalás megszervezésében. A rendőrség szerint a tűntetők valamennyien EU-tagállamokból származó útlevéllel rendelkeztek, de iráni származásúaknak vallották magukat.