Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Egymást hibáztatják a koccanásért

2001.04.02. 20:43
Amerikai-kínai diplomáciai botrány alakulhat ki egy amerikai és egy kínai repülőgép vasárnapi összeütközéséből. A szemben álló két fél egymást hibáztatja a balesetért, az amerikaiak pedig a kényszerleszállást végzett repülő és annak személyzete miatt is aggódnak. Amerikai diplomaták a kínai Hajnan-szigetre utaztak visszaszerezni a felderítőgépet.
Amiben a két fél megegyezik, az a baleset ténye: az amerikai high-tech Navy EP-3 Aries II típusú felderítő repülőgép rutinrepülést hajtott végre vasárnap a Hajnan-szigetek körül, két kínai vadászgép pedig követte őt. A kínaiak szerint az amerikai repülő hirtelen megfordult és beleszaladt az egyik kínai gépbe. Az amerikaiak szerint a kínai pilóták hozzá nem értése miatt ütközött a két gép.

Titkos gépek a fedélzeten

Az gépek összeütközése a hong kongi lapok cimlapján
fotó: EPA
A BBC-nek nyilatkozó Dennis Blair admirális szerint a baleset tervezett volt, miután a kínaiak már régóta szeretnének elfogni egy amerikai gépet. A további tények: a kínai gépe a vízbe zuhant, a pilótát azóta is keresik. Az amerikai gép 24 fős személyzetével pedig kényszerleszállást hajtott végre a Hajnan-szigeten.

A vasárnapi baleset óta a 24 fős személyzet nem tudott kapcsolatba lépni az amerikai hatóságokkal, a kínaiak nem mutatkoztak túl lelkes segítségnyújtóknak. Amerikai tisztek arra figyelmeztették a kínaiakat, hogy amerikai engedély nélkül nem mehetnek a repülőgép fedélzetére, nem vizsgálhatják azt át. Az amerikaiaknak van mitől félniük, a CNN szerint titkos hadászati felszerelés található a gép fedélzetén.

A kínaiak állítólag behatoltak a kémrepülőgépbe. A hírt a CNN hírtelevízió jelentette pekingi forrásokra hivatkozva. A Fehér Ház Washingtonban a hírrel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy nincsenek ilyen értesülései.

Három amerikai diplomata utazott a szigetre

Három amerikai diplomata hétfőn a szigetre utazott a helyi hatóságokkal tárgyalni a repülőgép és személyzetének sorsáról, ám elképzelhető, hogy a kínai hatóságok nem lesznek a párbeszéd hívei. A kínai állami tévé szűkszavú jelentése szerint a személyzet helyzetét "megfelelő módon" rendezték. A külügyminisztérium tiltakozást juttatott el amerikai partnerének, és elképzelhető, hogy kártérítést is követelhetnek. Pekingi illetékesek minden esetre közölték az amerikai nagykövettel, hogy az amerikai diplomaták kedden felkereshetik a gép személyzetét. Scott McClellan fehér házi szóvivő ugyancsak úgy tájékoztatott, hogy az amerikai konzulátus diplomatái kedden meglátogathatják a felderítő gép személyzetét.

Bush reménykedik a mielőbbi megoldásban

George Bush az amerikai kémrepülőgép személyzetének haladéktalan szabadon bocsátását követelte Pekingtől. Az elnök a repülőgép visszaadását is követelte nyilatkozatában.

Amerikai katonai illetékesek azt az álláspontot hangoztatták, hogy a gép fedélzete - amelyen a legfejlettebb elektronikus adatkifürkésző technológiát megtestesítő berendezések vannak - "az Egyesült Államok felségterületének" minősül, és a kínaiaknak nincs joguk ahhoz, hogy amerikai hozzájárulás nélkül a fedélzetére lépjenek.

Az Egyesült Államok három hadihajót tart a Dél-kínai-tenger térségében, a helyzet figyelemmel kísérése érdekében - közölték amerikai védelmi források.

Sürgetik a gyors megoldást

Japán arra szólította fel a szemben álló feleket, hogy minél hamarabb rendezzék az ügyet, mondván, a két nagyhatalom jó kapcsolata Ázsia stabilitásának kulcsa. Amerikai szakértők is a gyors rendezést sürgették, hiszen az ügy megoldása a két ország hosszú lejáratú kapcsolatát döntően befolyásolja.  • Vennék
  • Hírek