Ervin
14 °C
21 °C

Egymilliós számlára harmincötezres utalás

2001.08.10. 11:30
Miután Washington visszautasította Kína egymillió dolláros számláját, az amerikai katonai hatóságok 34576 dollárt küldtek az amerikai kémrepülőgép Hajnan-szigeti tartózkodási költségeinek fedezésére. Azt még nem tudni, hogy a kínaiak elfogadják-e a pénzt.

Miután az amerikai hatóságok visszautasították Kína egymillió dolláros számláját, melyet az amerikai EP-3 kémrepülőgép Hajnan-szigeti tartózkodásának költségeire számítottak ki, katonai tisztségviselők egy maguk "számolta" számlát egyenlítenek ki, 34576 dollár értékben. A katonai tisztségviselők titokban próbálták tartani a számlán szereplő összeget, de a Reutersnek névtelenül nyilatkozó katona azt is elárulta, hogy a pekingi amerikai nagykövetségen keresztül fizetik ki a pénzt. Arról nincs információ, hogy a kínaiak elfogadták vagy visszautasították az összeget.

"Megfelelő nagyságú összeg"

Hivatalosan Craig Quiley admirális csak annyit jelentett be, hogy "egy megfelelő nagyságú összeget" küldtek a kínaiaknak. Az EP-3-as amerikai kémrepülőgép április elsején hajtott végre kényszerleszállást Hajnan szigetén, miután egy kínai vadászrepülővel ütközött. A gép személyzetét tizenegy napig tartották a szigeten, a gépet pedig július 3-án szállíttatták el. Kína pedig egymillió dolláros számlát nyújtott be Amerikának, amit Washington visszautasított, mondván, esze ágában sincs azt kifizetni.

"Egy olyan összeget fizetünk ki nekik, amelyet megfelelőnek tartunk cserébe adni az ott tartózkodás alatt kapott támogatásért és szolgáltatásért" - mondta a Pentagon szokásos sajtótájékoztatóján Craig Quiley admirális. Az admirális tájékoztatása szerint a kínaiak részletes számlát küldtek nekik: minden szolgáltatást feltüntettek azon. Az amerikaiak átnézték a listát, és kiválasztották a szerintük kifizethető szolgáltatásokat, egy szerintük jogos árat csatoltak mellé, és így alakult ki a közel harmincezer dolláros számla.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft