Klaudia
-4 °C
2 °C

Nyilatkozatok nélkül ért véget a tárgyalás a kémrepülőről

2001.04.18. 14:09
Nyilatkozatok nélkül ért véget a kínai-amerikai tárgyalások első napja, amely az amerikai kémrepülőgép lezuhanása nyomán kialakult feszültséget volt hivatott enyhíteni. A háromórás tárgyalás hosszú időre befolyásolhatja a két nagyhatalom közti kapcsolatok alakulását, egyes amerikai politikusok Kína elleni büntetőintézkedéseken gondolkodnak.
Egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint háromórányi tárgyalás után a pekingi külügyminisztériumban véget ért a kínai-amerikai tárgyalás első menete, a következő egyeztetés csütörtökön folytatódik. Az eredményekről egyik fél sem nyilatkozott.

Feloldhatatlan ellentmondások

A halott kínai pilóta szobra
Nem elég, hogy nemzeti hősnek kiáltották ki és mártírrá avatták az április elsejei balesetben meghalt kínai pilótát, a kínai hatóságok szobrot is akarnak készíteni neki. A szobortervet már készítik is, a műalkotást a pilóta szülővárosában fogják felállítani.
Kína azt követeli, hogy Amerika szüntesse be a felderítő repüléseket, és magyarázatot kérnek az amerikaiaktól a baleset körülményeit illetően. Az amerikai diplomaták nem hajlandók a felderítő repülésekről lemondani, mondván, azok az amerikai nemzetbiztonsági politika fontos részei. Hangsúlyozzák: a repülések nemzetközi légtérben történnek. Ugyanakkor az adu még mindig Kínánál van, hisz az amerikaiaknak vissza kell szerezniük a Hajnan-szigeten veszteglő EP-3 kémrepülőgépet. Ami a balesetet magát illeti, továbbra is egymást vádolják a felek.

Alkalmazkodna a Pentagon?

A Pentagon álláspontja a felderítő repülések kérdésében enyhülni látszik. A védelmi miniszternek tett ajánlás alapján a Pentagon elhalasztaná a Kína déli területein végzett felderítő repüléseket, előbb a politikailag súlytalan területen, a keleti partok közelében kezdenék újra a repüléseket. A Pentagon illetékesei szerint a keleti partokon repülő kínai pilóták "kevésbé agresszívek", így az ottani repüléseket már ezen a héten is újra lehetne kezdeni.

Nem csak a gépről van szó

George W. Bush
Napokon belül döntés születik, milyen fegyverzetet adnak el a szigetországnak
fotó: EPA
A tárgyalások menete merőben befolyásolhat egyéb politikai kérdéseket is. Tajvan, amit Kína saját területének tekint, erősítené fegyverzetét és védelmi rendszerét, és Amerikától kíván haditechnikát vásárolni. Hogy milyen fegyverzetet adnak el a szigetországnak, arról a napokban fog dönteni George W. Bush amerikai elnök.

A kínai hajthatatlanság miatt egyes amerikai képviselők azt ajánlották: bojkottálják Peking pályázatát a 2008-as olimpiai játékok megszervezésére. Sőt, többen a Kínának nyújtott amerikai kereskedelmi kedvezmények felfüggesztése mellett kardoskodnak. Viszont politikai elemzők attól tartanak, a fent említett gesztusokkal Amerika szigeteli el az egyre gyorsabban fejlődő Kínától. Az amerikaiak az ENSZ emberjogi bizottságában is Kína ellen dolgoznak: a Genfben ülésező emberjogi bizottságot arra akarják rávenni, hogy elmarasztaló nyilatkozatot fogadjanak el Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt.