Klaudia
-3 °C
3 °C

Élesedik a hangnem a kínai-amerikai vitában

2001.04.04. 17:56
Egy katonai létesítményben "tartják fogva" a vasárnap Hajnan-szigetére leszállt EP-3 típusú felderítőgép 24 fős személyzetét. A kínai mérnökök birtokukba vették a gépet, az amerikai diplomaták újabb találkozót sürgetnek. Csiang Cö-min kínai elnök szerdán is bocsánatkérésre és a felelősség teljes vállalására szólítatta fel az amerikai hatóságokat. A kínaiak hivtalosan is letartóztattak egy Amerikában dolgozó, kínai származású szociológusnőt.
Kedden este találkoztak a vasárnap kényszerleszállást végzet amerikai felderítőgép 24 fős személyzetével az amerikai diplomaták. A legénységet egy katonai létesítményben szállásolták el, a pilótát külön házban tartják. Bár hivatalosan a kínai hatóságok nem nyilatkoznak, Colin Powel külügyminiszter szerint őket "fogva tartják".

Szorgoskodó kínai mérnökök

Csiang Cö-min újabb bocsánatkérést és felelősségvállalást követelt
fotó: EPA
Az amerikai sajtónak névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint a műholdas képek azt mutatják, hogy a felderítőgép körül kínai mérnökök hada szorgoskodik. Az amerikai kémrfepülőgép személyzete minden titkos felderítési adatot megsemmisített, mielőtt a kínai katonák átvették a gép feletti ellenőrzést - állította egy név nélkül nyilatkozó Pentagon-illetékes.

Az amerikai diplomaták újabb találkozót sürgetnek a gép legénységével. A diplomaták szerint Hajnan-szigetén közepes beosztású politikai vezetők foglalkoznak az üggyel, és azok határozatképtelensége végképp lelassítja az ügyintézést.

Az amerikaiak kérjenek bocsánatot!

Csiang Cö-min kínai államfő nem enged követeléseiből: latin-amerikai körútja elején újabb bocsánatkérést és felelősségvállalást követelt az amerikai hatóságoktól. A követelőző kínai szavak ellenére a Bush-kormány nem hajlandó bocsánatot kérni, szerintük nem sértették meg Kínát, vészhelyzetben voltak. George W. Bush elnök válaszként a személyzet kiszabadítását és a gép visszaszolgáltatását követelte, mondván, az amerikai-kínai kapcsolatok jövője forog kockán.

A kínai hatóságok azonban nem könnyítenék az amerikai diplomácia dolgát, sőt, szerdán hivatalosan is letartóztattak egy Amerikában élő és dolgozó kínai szociológusnőt, akit február 5-én vettek őrizetbe az állambiztonság megsértésének vádjával Pekingben. Ugyancsak a fővárosban három egyetemista kínai zászlóval az amerikai nagykövetség elé akart vonulni, ám a rendőrök megakadályozták az Amerika-ellenes tüntetést. A kínai lapok pedig gúnyos képaláírásokkal ellátva közlik a Hajnan-szigetén földet ért amerikai gép fényképét.

A Fehér Ház eközben ismételten azt hangoztatta, hogy az ügyet egyszerű balesetnek tekintik, és nem akarják, hogy "nemzetközi incidens" szintjére emelkedjék. Amerikai részről hivatalosan már többször elutasították azt a kínai követelést, hogy - a 24 tagú személyzet és a gép visszaadása fejében - az Egyesült Államok kérjen bocsánatot.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati illetékes úgy vélekedett: az elképzelhető, hogy amerikai részről kifejezzék sajnálkozásukat a kínai pilóta halála miatt, ha bebizonyosodik, hogy a légi ütközési baleset következtében a pilóta valóban életét vesztette. Ez azonban nem öltheti az esetért való amerikai bocsánatkérés formáját, mert az amerikai kémrepülőgép - Washington hivatalos álláspontja szerint - nemzetközi légtérben volt, amikor üldözőbe vették a kínai gépek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft