Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az amerikai sajnálat nem elég

2001.04.10. 18:45
Kína szerint nem elég, hogy Amerika sajnálatát fejezte ki a kínai pilóta halála miatt, a nagyhatalomnak teljes felelősséget kell vállalnia. Az amerikai diplomaták nem elégedettek a tárgyalások ütemével. A Pentagon szerint a baleset pillanatában az amerikai gépet robotpilóta vezérelte. A Jane brit szaklap szerint a kínaiak nem vizsgálták át a gépet.
Kína visszautasította Amerika harmadik bocsánatkérő levéltervezetét, mondván, a Bush-adminisztrációnak teljes felelősséget kell vállalnia az április elsejei repülőbaleset miatt. Az amerikai diplomaták szerint elkészült egy negyedik tervezet is hétfőn, amelyet hamarosan elküldenek a kínai hatóságoknak. Az amerikaiak úgy vélik, már az is eredmény, hogy egyáltalán a kínaiak a levéltervezeteket figyelembe veszik. A kínai gondolkodásmódot ismerő diplomaták szerint a kínaiakat lehetetlen sürgetni, bár az amerikaiak elégedettlenek a tárgyalások ütemével.

Elfogadhatatlan az amerikai gesztus

Az amerikai hatóságok szerint az április elsejei balesetben meghalt kínai pilóta feleségének kézbesítették Bush együttérzését és sajnálatát kifejező levelét. Azt remélték, hogy a gesztus elősegíti majd a tárgyalások felgyorsítását, és a kínaiak alábbhagynak az amerikaiakat elítélő retorikával. Zhu Bangzao, a kínai külügyminisztérium munkatársa azonban "elfogadhatatlannak" minősítette az amerikai választ. Csiang Cö-min kínai államfővel utazó diplomata Amerikát a felelősség teljes vállalására kérte fel.

Még mindig nem tudni, mi okozta a balesetet

Az amerikai diplomaták hétfőn negyedszer is találkoztak a Hajnan-szigeten kényszerleszállást végzett gép 24 fős legénységével. A negyvenperces találkozón a baleset körülményeiről is szó esett, a Pentagon tisztségviselői szerint a baleset pillanatában a robotpilóta vezette a gépet, és különböző veszélyes manővereket hajtottak végre. A balesetet túlélő kínai pilóta múlt csütörtökön adott nyilatkozata szerint a tragédiáért az amerikai gép a felelős, mivel olyan szögben fordult a kínai gépek felé, hogy nem lehetett elkerülni az ütközést.

Kép a gépről

Az EP-3 a kínai repülőtér északnyugati részén található
fotó: EPA
A Space Imaging IKONOS műholdjával, április 4-én készített képek szerint a EP-3 kémrepülőgép a Lingshui katonai repülőtér északnyugati részén van, és nem vitték egyetlen hangárba sem. A brit Jane szaklap szerint, ha a kínaiak a gépet ellenőrizni szerették volna, akkor nem a szabad ég alatt hagyták volna, hanem egy hangárba vontatták volna. A Pentagon korábban azt nyilatkozta, hogy kínai mérnökök vizsgálják a titkos berendezéseket is tartalmazó gépet.