Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Gerillaharcra rendezkednek be az amerikaiak is

2003.12.01. 12:00
Ötvennégy iraki támadót öltek meg az amerikai erők vasárnap, tizennyolcat megsebesítettek, további nyolcat pedig foglyul ejtettek. Az összecsapások helyi idő szerint vasárnap késő este történtek az ország északi részén, Szamarra városának körzetében. Közben egyre nagyobb nehézségekbe ütközik az Egyesült Államok iraki hatalomátadási terveinek megvalósítása.
Az amerikai 4. gyalogos hadosztály szóvivőjének közlése szerint a megbuktatott elnök, Szaddám Huszein egyik fő támogatójának számító, félkatonai Fidáíjín Szaddám milícia egyenruháját viselő támadók több rajtaütést kíséreltek meg az arra haladó amerikai katonai konvojokon. Az amerikai erők visszaverték a támadást, s a támadók közül ötvennégy irakit megöltek. Az irakiak öt amerikai katonát megsebesítettek.

Hatalomátadási problémák

A szüntelen katonai összecsapásokkal párhuzamosan egyre nagyobb nehézségekbe ütközik az Egyesült Államok iraki hatalomátadási terveinek megvalósítása.

A legtekintélyesebb síita vallási vezetők fenntartásai után az amerikai kormányzat fő partnerének számító és általa kijelölt ideiglenes kormányzótanács is úgy foglalt állást, hogy át kell gondolni azt a november 15-én az Egyesült Államok vezette koalícióval kötött megállapodást, amelynek értelmében 2004 június végén a kormányzótanács feloszlik, s az irányítási jogkörök közvetett választások útján átkerülnek egy ideiglenes iraki átmeneneti kormány kezébe.

Ugyanakkor az első közvetlen választásokat csak 2005 március 15-én tartanák. Vasárnap esti nyilatkozatában a november 15-i keretegyezményt aláíró kormányzótanács azt hangoztatta, hogy felül kell vizsgálni a megállapodást. A testület úgy döntött, hogy egy bizottságot állít fel, amelynek értékelnie kell az átmeneti kormány megalakításának legmegfelelőbb útját.

Néhány nappal ezelőtt az iraki síita vallási közösség legfőbb vezetője, Ali Husszeini al-Szisztani ajatolláh a tanács tagjaival találkozva azonnali közvetlen választásokat követelt, hangsúlyozva: azt szeretné, ha kikérnék az iraki lakosság véleményét. Az eredeti terv szerint viszont közvetett választások révén alakulna meg az a testület, amely kiválasztaná az átmeneti kormány tagjait és felügyelné az új alkotmány megszövegezését, amit al-Szisztani határozottan elutasított.

Az ideiglenes iraki kormányzótanács ezt követően döntött arról, hogy felül kell vizsgálni az amerikai hatóságokkal kötött megállapodást, ami értékelések szerint súlyos csapást jelenthet a hatalomátadással kapcsolatos eredeti tervekre. A testület utalt arra, hogy szükség van az iraki nép bevonására a választási folyamatba.

Dél-Korea nem hátrál meg

Tűrhetetlen terrorcselekményként bélyegezte meg Dél-Korea államfője azt a támadást, amelynek két Irakban dolgozó dél-koreai polgári személy esett áldozatául. Ro Mu Hjun hétfői beszédében mindazonáltal utalt arra: mindez nem változtat azon a szöuli elhatározáson, amelynek értelmében Dél-Korea mintegy 3000 fős harcoló alakulatot küld Irakba az Egyesült Államok vezette koalíció segítésére.

Ismeretlen támadók Tikrít közelében vasárnap nyitottak tüzet egy gépkocsira, amelyben több dél-koreai polgári személy utazott. A gépkocsi utasai közül ketten - két villanyszerelő - életüket veszették. Egy nappal korábban - ugyanabban a térségben - két japán diplomatát lőttek le iraki támadók, s ugyancsak szombaton, szintén fegyveres támadás áldozataként meghalt hét spanyol hírszerző is.

A történtek kapcsán végzett, tokiói közvélemény-kutatások arra világítottak rá, hogy a japánok túlnyomó többsége úgy véli: növeli az ország elleni terrorfenyegetettséget a kormány azon terve, hogy humanitárius célokra nem harcoló egységeket küld Irakba.