Jusztina
1 °C
16 °C

Mehetnek Libanonba a német békefenntartók

2006.09.13. 13:47
A kormány már elfogadta és a jövő héten a Bundestag is megszavazhatja 2400 német békefenntartó Libanonba küldését. A németek tengerészeket küldenek, mivel harcoló alakulatokat az alkotmány szerint nem küldhetnek külföldre és a náci múlt miatt rosszul vette volna ki magát, ha netán izraeliekkel keveredtek volna tűzharcba.

Hozzájárult a német békefenntartók Libanonba küldéséhez a német kormány. A parlament, aminek a hozzájárulásához még szükség van a kontingens küldéséhez, a jövő héten szavazhat a javaslatról, de elvileg a kereszténydemokrata-szociáldemokratakormánynak nem jelenthet gondot a parlamenti jóváhagyás megszerzése, írja az AP.

"A döntést részben Izrael állam létezéshez való joga, részben pedig a tartós közel-keleti béke megteremtésének szükségessége indokolta" - jelentette ki a kormányülés után Angela Merkel kancellár. Nem sokkal a döntés nyilvánosságra hozatala előtt a szociáldemokraták frakcióvezetője, Peter Struck már jelezte, hogy 2400 fős kontingens kiküldéséről születhet döntés.

Németország szárazföldi alakulatokkal nem vesz részt az akcióban, mivel az ENSZ harcoló alakulatokat kért a donorországoktól. A németek szerint azonban a náci múlt miatt vállalhatatlan ez helyzet lenne, mivel fennáll a német és az izraeli csapatok fegyveres összetűzésének az esélye - írja az AP.

Ennél nyomósabb érv, hogy a német alkotmány tiltja a harcoló alakulatok külföldi bevetését, mivel kicsi a valószínásége annak, hogy az izraeli csapatok összetűzésbe keveredjenek a békefenntartókkal, akik harci mandátumukat inkább a Hezbollah elrettentésére kapták.

Ráadásul pont annak van történelmi jelentősége, hogy Németország katonai alakulatokkal járul hozzá Izrael biztonságához.

Így a németek haditengerészeti egységeket ajánlottak fel, amik a libanoni vizeken őrjáratozva akadályozhatják meg a Hezbollah fegyverutánpótlásainak célba érkezését.