Árpád
-2 °C
4 °C

Mehetnek Libanonba a német békefenntartók

2006.09.13. 13:47
A kormány már elfogadta és a jövő héten a Bundestag is megszavazhatja 2400 német békefenntartó Libanonba küldését. A németek tengerészeket küldenek, mivel harcoló alakulatokat az alkotmány szerint nem küldhetnek külföldre és a náci múlt miatt rosszul vette volna ki magát, ha netán izraeliekkel keveredtek volna tűzharcba.

Hozzájárult a német békefenntartók Libanonba küldéséhez a német kormány. A parlament, aminek a hozzájárulásához még szükség van a kontingens küldéséhez, a jövő héten szavazhat a javaslatról, de elvileg a kereszténydemokrata-szociáldemokratakormánynak nem jelenthet gondot a parlamenti jóváhagyás megszerzése, írja az AP.

"A döntést részben Izrael állam létezéshez való joga, részben pedig a tartós közel-keleti béke megteremtésének szükségessége indokolta" - jelentette ki a kormányülés után Angela Merkel kancellár. Nem sokkal a döntés nyilvánosságra hozatala előtt a szociáldemokraták frakcióvezetője, Peter Struck már jelezte, hogy 2400 fős kontingens kiküldéséről születhet döntés.

Németország szárazföldi alakulatokkal nem vesz részt az akcióban, mivel az ENSZ harcoló alakulatokat kért a donorországoktól. A németek szerint azonban a náci múlt miatt vállalhatatlan ez helyzet lenne, mivel fennáll a német és az izraeli csapatok fegyveres összetűzésének az esélye - írja az AP.

Ennél nyomósabb érv, hogy a német alkotmány tiltja a harcoló alakulatok külföldi bevetését, mivel kicsi a valószínásége annak, hogy az izraeli csapatok összetűzésbe keveredjenek a békefenntartókkal, akik harci mandátumukat inkább a Hezbollah elrettentésére kapták.

Ráadásul pont annak van történelmi jelentősége, hogy Németország katonai alakulatokkal járul hozzá Izrael biztonságához.

Így a németek haditengerészeti egységeket ajánlottak fel, amik a libanoni vizeken őrjáratozva akadályozhatják meg a Hezbollah fegyverutánpótlásainak célba érkezését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?