Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kiadták az utasítást New Orleans erőszakos kiürítésére

2005.09.07. 06:40
A hatóságok teljesen kiürítik New Orleanst, miután kolera ölt meg öt embert. A város 80 százalékát olajjal és fekáliával szennyezett víz borítja. A katonák a fegyverüket is használhatják.
Kiadta az utasítást a rendfenntartó szerveknek és a katonaságnak a maguktól távozni nem hajlandó New Orleans-i lakosok erőszakos eltávolítására Ray Nagin, a város polgármestere, helyi idő szerint valamivel kedd éjfél előtt.

A rendőrök és mentők eddig közösen járták a várost, igyekeztek felkutatni a házukban elrejtőzött embereket, és megpróbálták meggyőzni őket, hogy jobb, ha mielőbb önként távoznak. Becslések szerint mintegy tízezren maradtak a városban, több mint fél millió ember vált hajléktalanná és csaknem százezerre tehető azoknak a száma, akik a káoszban eltűnt hozzátartozóikat keresik.

Az egyik jelenlévő rendőr azt mondta: arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy menjenek el, mielőtt a hadsereg veszi a kezébe az ügyet, mivel a katonák nem fognak kesztyűs kézzel bánni velük, akár fegyvereiket is használhatják.

A teljes kiürítés oka az, hogy egyre nő a járványok veszélye, és hamarosan beszüntetik a létfenntartáshoz szükséges cikkek osztogatását. Eddig öten haltak meg kolerában. A hatóságok szerint még mindig ezrek vannak New Orleansban, melynek 80 százalékát még mindig szeméttel, ürülékkel és olajjal fertőzött víz borítja.

Közel százezren keresik hozzátartozójukat a Katrina hurrikán egyesült államokbeli pusztítása után a Vöröskereszt e célra létesített internetes honlapjának segítségével. A hatóságok továbbra is úgy vélik, hogy közel tízezren vesztették életüket a természeti katasztrófában, ám pontos elképzelése senkinek sincs a halottak számáról.